OLIMPIJSKE IGRE

U Tokiju predstavljeno zdanje vrijedno 1,4 milijarde dolara

Impresivan izgled stadiona u Tokiju. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

19.12.2019

Japanci ni ovog puta nisu podbacili.

Poznati kao sjajni organizatori i inovatori, predstavili su još jedno jedinstveno graditeljsko djelo - Nacionalni stadion na kojem će iduće godine biti otvorene i zatvorene Ljetne olimpijske igre u Tokiju.

Ovalni oblik 

Stadion, čija je gradnja koštala približno 1,4 milijarde dolara, ima kapacitet od 68.000 mjesta. Na njemu će se održati ceremonije otvorenja i zatvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020., kao i olimpijska sportska takmičenja u nogometu i atletici.

Glavni arhitekt projekta Kengo Kuma, koji je poznat po upotrebi prirodnih materijala, kaže da je inspiraciju pronašao u tradicionalnoj japanskoj arhitekturi. Stadion je ovalnog oblika, sagrađen uglavnom od čelika i drveta. Za gradnju stadiona nabavljeno je više od 70.000 kubnih metara drvene građe, iz svake od 47 regija u ovoj azijskoj državi.

- Olimpijske igre uvijek postaju simbol ere pa smo s Olimpijskim igrama 2020. željeli stvoriti nešto što će skrenuti misli ljudi na okoliš.

Stoga smo procijenili da će najbolji materijal za to biti drvo - objasnio je Kuma.

Krov je dizajniran tako da potiče cirkulaciju zraka i olakšava boravak na stadionu gledaocima tokom vrućeg vremena.

Olimpijske igre održat će se od 24. jula do 9. avgusta. AFP

Stadion je lociran na području parka Meiđi đingu gaijen, koji je Kuma opisao kao “najzelenije mjesto u Tokiju”.

- Naravno da smo željeli da i sportisti i gledaoci uživaju na stadionu, ali istovremeno smo smislili nešto što može doprinijeti i okolišu - rekao je Kuma, ističući pješačke površine koje je projektirao oko stadiona.

Ponovo domaćini

Ljetne olimpijske igre u prijestonici Japana održat će se od 24. jula do 9. avgusta iduće godine.

Tokio je i 1964. godine bio domaćin najvećeg svjetskog sportskog događaja.

Prednost u izboru domaćina OI-ja 2020. godine dobio je ispred Istanbula (Turska) i Madrida (Španija).

Start iz Fukušime

Članice japanske nogometne reprezentacije, koja je 2011. godine osvojila titulu svjetkog prvaka, prve će nositi olimpijsku baklju, koja će 26. marta početi put do Tokija.

Ova štafeta krenut će iz regije Fukušima, koja je udaljena 250 kilometara od Tokija.

Baklja će proći kroz svih 47 japanskih regija (prefektura). Većim dijelom puta nosit će je sportisti, ali će biti transportirana i vozom, brodom i žičarom.

Organizatori u Japanu i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odlučili su da olimpijska baklja krene iz Fukušime, kao znak oporavka područja koje je prije devet godina bilo pogođeno zemljotresom i nuklearnom katastrofom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.