AFERE

Rusi se žale na suspenziju svojih sportista: Putin rekao šta očekuje od WADA-e

Putin: Kazna mora biti individualna. AFP

E. J. / Avaz.ba

19.12.2019

Ruska antidoping-agencija (RUSADA) uputit će žalbu na odluku Svjetske antidoping-agencije (WADA) da ruskim sportistima na četiri godine zabrani nastup na međunarodnoj sceni, prenosi AFP.

- Ne slažemo se s odlukom WADA-e - izjavio je Aleksander Ivlev, predsjednik RUSADA-e.

Stav RUSADA-e bit će u narednih 10-15 dana zvanično upućen WADA-i. Zatim će uslijediti spor pred Sudom za arbitražu u sportu (CAS), čije je sjedište u Švicarskoj.

O ovom slučaju govorio je i predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji insistira na tome da ruski sportisti moraju nastupati pod zastavom svoje države (prema odluci WADA-e, ruski takmičari kojima bude omogućeno učešće na međunarodnoj sceni, nastupit će kao neutralni sportisti, bez državnih obilježja).

- Ukoliko WADA nema neriješenih stvari s našim Olimpijskim komitetom, naš tim mora se takmičiti pod svojom zastavom - rekao je Putin, prenosi AFP.

Ruski predsjednik tvrdi da je većina ruskih sportista čista, odnosno da nisu umiješani u doping.

- Svaka kazna mora biti individualna. Ukoliko je većina naših sportista čista, kako je moguće izreći sankcije protiv njih zbog postupaka nekoga drugog - pita se Putin.

Dodao je da i dalje smatra da je odluka WADA-e o kazni Rusiji zbog kršenja antidoping-pravila politički motivirana. Kazna WADA-e obuhvata zabranu učešća Rusije na Olimpijskim igrama 2020. u japanskom Tokiju i na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. u Kataru. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.