BOKS

Bh. borci žele na Olimpijske igre: Tri medalje iz Antalije dobar su znak pred kvalifikacije

Selektor Fetahović sa bh. bokserima koji su osvojili odličja u Turskoj. Avaz

Piše: E. J. / Avaz.ba

19.12.2019

Nijedan bokserski reprezentativac Bosne i Hercegovine još nije uspio nastupiti na Olimpijskim igrama od osamostaljenja naše države. Sistem kvalifikacija i žestoka konkurencija kakva vlada u ovom sportu već dugo su neprelazna prepreka za naše borce.

No, nekadašnji as i aktuelni selektor BiH Almedin Fetahović vjeruje da bi se već u japanskom Tokiju 2020. situacija mogla promijeniti. Veliko ohrabrenje pred kvalifikacije za predstojeće Igre nalazi u odličnom nastupu bh. reprezentativaca na nedavnom Balkanskom prvenstvu u turskoj Antaliji.

Jake provjere

Džemal Bošnjak postao je prvak Balkana u teškoj kategoriji, Adem Fetahović osvojio je srebro u velteru te Alen Rahimić bronzu u perolakoj.

- Ovi se rezultati mogu okarakterisati kao značajan uspjeh naših reprezentativaca, jer je Balkansko prvenstvo veoma kvalitetno takmičenje na kojem učestvuju države sa velikom tradicijom u boksu, kao što su Rumunija, Bugarska, Turska, pa i Srbija, Hrvatska, Grčka... Bio je ovo dobar filter i pokazatelj za naše reprezentativce, čiji rezultati u Antaliji zavređuju pažnju - kaže selektor.

Pored Bošnjaka i Adema Fetahovića, koje vodi i kao klupski trener u BK Ilidža, Almedin Fetahović kao kandidate za plasman na OI 2020. izdvaja još Rahimića te Dušana Veletića.

- Iako će biti teško, s optimizmom dočekujemo evropske kvalifikacije u martu u Londonu, a potom svjetske u maju u Parizu. Vjerovatno ćemo šansu pružiti i nekolicini mlađih momaka da stiču iskustvo.

U svakom slučaju, od Džemala i Adema se najviše očekuje. Uostalom, njih su samo sudačke napravde spriječile da nastupe na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru. Prema svim pokazateljima, njima je bilo mjesto u Brazilu - ističe Fetahović.

Peti na svijetu

Zanimljivo, selektor BiH je 1993. postao prvak Mediterana, dvije godine kasnije zauzeo je peto mjeto na svijetu, no sve to nije bilo dovoljno da kao aktivan bokser u polusrednjoj kategoriji nastupi na Olimpijskim igrama, najvećem svjetskom sportskom takmičenju.

- To je velika šteta, jer sam na putu do mediteranskog zlata savladao dvojicu boksera koji su tri godine kasnije u Atlanti osvojili olimpijske medalje.

Za razliku od njih, mene nije bilo 1996. u Atlanti, iako su države mogle prijaviti svoje predstavnike za nastup na Igrama, bez kvalifikacija. Međutim, čini se da tada kod nas i nije bilo previše sluha za boks - rekao je Fetahović.

Mnogo toga zavisi od klubova

Fetahović kaže da je novo rukovodstvo Bokserskog saveza BiH, na čelu sa predsjednikom Enesom Peštekom, uspjelo deblokirati račun BSBiH koji je bio u blokadi petnaestak godina. No, selektor naglašava da je i dalje prisutan problem finansiranja reprezentativnih selekcija.

- Mnogo toga ovisi od klubova koji većim dijelom finansiraju učešće svojih boksera u reprezentaciji. Savez radi koliko može, ali izostaje podrška države. Ne preostaje nam ništa drugo nego se nadati da će se nešto po tom pitanju riješiti - kaže Fetahović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.