REPREZENTACIJA Rukometaši BiH počeli pripreme za nastup na Euru

Bilal Šuman: Situacija oko učešća na EP neće se osjetiti na motivaciji igrača

Selektor "Zmajeva" na večerašenjem prvom treningu na rapolaganju imao 21-og, od 24 pozvana igrača

Fena
23.12.2019 20:29

Šuman: Svaki bod ili dva na EP bi nam značio

Foto: Fena

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas na Ilidži, gdje će obaviti prvi dio priprema za historijiski nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se od 9. do 26. januara održati u Švedskoj, Norveškoj i Austriji.

Selektor Bilal Šuman na večerašenjem prvom treningu u dvorani hotela "Hills" na rapolaganju je imao 21-og, od 24 pozvana igrača. Dva igrača, Burić i Perić, priključit će se reprezentaciji 29. decembra, nakon završetka obaveza u svojim klubovima u njemčkoj Bundesligi, dok će prve treninge propustiti povrijeđeni Tomislav Nuić. Ostali igrači su zdravi i spremno dočekuju priprema.

- U drugoj fazi priprema u Hrvatskoj priključit će nam se i ovi igrači iz Bundeslige, tako da ćemo još vidjeti kojih je to 18 igrača koji putuju za Norvešku - kazao je Šuman.

Velika neizvjesnost oko nastupa reprezenacije na EP, zbog nedostatka finanskijskih sredstava, po riječima Šumana, nije se odrazila na atmosferu u ekipi i motivaciju igrača.

- To smo stavili u neki drugi plan. Sada smo fokusirani na stvari koje nas očekuju u sportskom dijelu. Radit ćemo puno na terenu, analizirati protivnike, a o situaciji oko učešća na EP ne želimo više ni da pričamo. To se neće osjetiti na motivaciju igrača. Svi znamo zašto smo ovdje. Nažalost desile su se te stvari kakve jesu, nadam se da će se to posložiti do Nove godine. Okrećemo se stvarima koje su vezane za teren i tom sportskom dijelu. U narednih 16-17 dana očekuje nas mnogo posla - izjavio je Šuman.

Debitanstki nastup bh. tima na EP-u i za Šumana i sve igrače od kojih neki u državnom dresu igraju 14, 15, pa i 18 godina, je vrhunac karijere.

- To je za njih velika stvar. Ima tu i mladih momaka. Kao što sam to govorio i prije tri godine BiH može da bude stalni učesnik velikih takmičenja - evropskih i svjetskih prvenstava. Plasirali smo se na EP, u junu nas očekuje baraž za svjetsko prvanstvo, znači imamo veliku šansu da napravimo kontinuitet i da svake godine učestvujemo na ovim takmičenjima. To nam je cilj i na tome ćemo da radimo - rekao je Šuman.

Najbolje bh. rukometaše na EP očekuje nastup u izuetno teškoj D grupi s Francuskom, Portugalom i domaćinom Norveškom, sa kojim se naš tim 10. januara u Trondhejmu sastaje na otvaranju prvenstva.

- Ne treba trošiti riječi na protivnike, Francuze - svjetske, evropske i olimpijske prvake, Norvežane viceprvake svijeta, imamo i Portugal, koji je u ogromnoj ekspanziji. Imamo tri odlične selekcije. Znam da smo u evrpskim medijima mi totalni autsajderi, ali meni je važno da svari koje budemo ovdje radili i dogoorili da to prenesemo na teren 10. januara protiv Norveške. Mi nemamo toga puno da izgubimo. Možemo samo da napravimo jedno veliko iznenađenje. Sigurno znam da će biti volje i motiva kod igrača. Svaki bod ili dva na EP bi nam značio mnogo i na tome ćemo da radimo - izjavio je Šuman.

Reprezentacija BiH na Ilidži će se pripremati do Nove godine i trenirat će dva puta dnevno. U drugoj fazi, 2. januara, putuje u Poreč. Tokom petodnevnih priprema učestvovat će na mini-turniru sa selekcijama Hrvatske i Katara, a 8. jauara iz Zagreba putuje u Norvešku.

Komentari

NA VRH