OLIMPIJSKE IGRE Kažnjeni zbog skandala sa dopingom

Ne brinu ih sankcije sportistima: Rusi vjeruju da će u Tokiju nastupiti pod svojom zastavom

E. J. / Avaz.ba
24.12.2019 19:02

Rusi dostavili falsificirane nalaze

Foto: AFP

Olimpijski komitet Rusije saopćio je da očekuje da će ruski sportisti na predstojećim Olimpijskim igrama u japanskom Tokiju nastupiti pod svojim obilježjima uprkos četverogodišnjoj zabrani učešća na najvećim međunarodnim takmičenjima, prenosi AFP.

- Ruski olimpijski komitet je punopravni član olimpijskog pokreta. Imamo sve razloge da vjerujemo da ćemo formirati tim za Tokio i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ovaj tim nastupi u ruskim bojama - rekao je predsjednik Komiteta Stanislav Pozdnjakov.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je 10. decembra suspendirala Rusiju sa najvećih događaja na period od četiri godine, uključujući zabranu nastupa na Ljetnim i Zimskim olimpijskim igrama 2020. i 2022. te Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022., zbog kršenja antidoping propisa.

WADA je procijenila da joj je Moskva dostavila falsificirane nalaze iz Ruske antidoping agencije (RUSADA), a otkrivanje ovih podataka bio je glavni uvjet da bi se Rusima skinula ranija suspenzija za doping, zbog koje su već propustili ZOI 2018. u Pjongčangu.

Ruski sportisti su u Južnoj Koreji nastupili kao neutralni takmičari, bez državnih obilježja. WADA je kod nove suspenzije saopćila da će to biti jedini način na koji ruski sportisti mogu nastupiti i na budućim takmičenjima, ali uz uvjet da dokažu da nisu bili umiješani u prethodni skandal.

WADA smatra da se u Rusiji program dopinga provodio uz podršku države. Rusi su saopćili da će uložiti žalbu zbog nedavne suspenzije o kojoj će, vjerovatno, konačnu odluku donijeti Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Švicarskoj. 

Komentari

NA VRH