DOPING

Rusi uputili žalbu na suspenziju sportista: Konačna odluka pada u Švicarskoj

Ganus: Trebali prihvatiti odluku WADA-e. AFP

E. J. / Avaz.ba

27.12.2019

Rusija je danas i formalno uložila žalbu na četverogodišnju zabranu nastupa sportista iz ove države na najvećim međunarodnim takmičenjima, uključujući Ljetne i Zimske olimpijske igre 2020. i 2022. godine, kao i Svjetsko nogometno prvenstvo 2022.

- Slijedeći proceduru, danas smo Svjetskoj antidoping-agenciji (WADA) poslali dokumentaciju. U paketu se nalazi obavještenje o tome da se ne slažemo sa sankcijama WADA-e - rekao je Juri Ganus, generalni direktor Ruske antidoping-agencije (RUSADA).

Svjetska antidoping-agencija kaznila je ovog mjeseca Rusiju, čiji će sportisti ipak moći nastupati na međunarodnoj sceni bez obilježja svoje države, kao neutralni takmičari, ali samo pod uvjetom da dokažu da nisu umiješani u doping, za koji WADA vjeruje da je organiziran uz podršku države.

Rusija je zbog toga već bila pod suspenzijom (njeni su sportisti na ZOI-ju 2018. u južnokorejskom Pjongčangu učestvovali kao "neutralci"), koja je trebala biti u potpunosti ukinuta. No, istražitelji WADA-e procijenili su da su im iz Moskve dostavljeni falsificirani nalazi doping-testova iz RUSADA-e, što je povuklo sankcije.

Dopis RUSADA-e, koji je upućen WADA-i, znači da će čitav slučaj završiti na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Švicarskoj, koji će donijeti konačnu odluku. Zanimljivo je da je Ganus bio protiv žalbe, tvrdeći da bi to moglo donijeti još gore posljedice po ruski sport.

Rekao je da Moskva mora prihvatiti kaznu i poduzeti reforme. No, naglasio je da je morao slijediti stav Nadzornog odbora RUSADA-e i uputiti žalbu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.