SRETNO, ZMAJEVI

Rukometaši BiH danas debituju na Euru: Srce na teren, pa šta bude

U duelima protiv skandinavskih selekcija Islanđanima i Dancima bili smo tvrd orah, hoćemo li i Norvežanima

Rukometaši BiH danas debituju na Euru. Arhiv

Piše: Er. B. – A. Ču.

10.1.2020

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je stigla do dana u kojem će naplatiti svoj veliki sportski uspjeh, odnosno plasman na 14. Evropsko prvenstvo. U ovome takmičenju igrači poslije svih nedaća sa kojima su se susretali, trebaju uživati i to je jedino bitno. 




Bez očekivanja

Večeras (20:30 sati) će se u Trondhajmu suprotstaviti jednom od domaćina turnira, snažnoj selekciji Norveške. Od naših se nema šta previše očekivati, osim da pruže maksimum. A ono što je sigurno je da se radi o karakternoj ekipi koja nikad nije podbacila. Barem kada je borbenost i pristup u pitanju. To bi se trebalo podrazumijevati kao osnova, međutim u kontekstu reprezentativnih selekcija BiH nisu rijetki podbačaji na ovom planu.

Izabranici Bilala Šumana mogu biti ponosni na sportski segment, činjenicu da su u jakoj grupi kvalifikacija pored Bjelorusa, Čeha i Finaca po prvi put u historiji izborili svoje mjesto na Euru. Međutim ni na Euru ih ne treba otpisati prije vremena.

Teško je to porediti jer se kod naših protivnika radi o izrazitim favoritima sa puno većim individualnim kvalitetom, ali ova generacija igrača, da ne idemo daleko u prošlost, je pokazala solidnu reakciju na rukometni stil nordijskih država.

Prema Mozzart kladionici, Norvežani su izraziti favoriti protiv naše reprezentacije. Kvota na pobjedu domaćina iznosi 1,05, na remi 18,00, dok se na trijumf BiH nudi kvota od 13,00.

Prce: Novi izlazak na veliku scenu. Avaz

Briljantni Prce

Prvenstveno u duelima sa tad vrlo jakim Islandom za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine kad smo u Sarajevu 7. juna 2014. godine bili bolji sa 33:32, a sedam dana kasnije u Rejkjaviku odigrali 29:29. U sljedećim kvalifikacijama za Euro 2016. godine u Poljskoj smo dobili Dansku u grupi. U Tuzli su Danci 2. novembra 2014. godine bili bolji sa 25:23, a u Brondbiju 14. juna 2015. godine sa 26:25, i to preokretom u posljednjoj minuti.

Zanimljivo je da je u svim tim utakmicama gdje smo odigrali svoj najbolji rukomet briljirao Nikola Prce. Islandu je u prvoj utakmici zabio 10 golova, u drugoj sedam, a Danskoj u Brondbiju devet. Protiv Danaca u Tuzli se nije upisao u strijelce. Gotovo identičan tim će se suprotstaviti večeras i Norveškoj.

Koliko međutim to sve ima smisla kao poređenje i koliko je eventualno primjenjivo na sasvim novu generaciju rukometaša iz Norveške, pokazat će večerašnji dvoboj u Spektrumu.

Još jednom da ponovimo. Poželimo od igrača da ostave srce na terenu, pa i kada izgube da im ne zamjerimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.