ZOI 2030.

Senzacionalna najava iz Lozane: Sarajevo ponovo domaćin Zimskih olimpijskih igara?

Nije poznato kada bi trebala pasti konačna odluka MOK-a

Detalj sa sarajevskih Igara: Nastup legendarnog Jureta Franka. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

11.1.2020

Tri grada izrazila su želju da organiziraju Zimske olimpijske igre 2030. godine, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), prenosi AFP.

Oktavijan Morariju (Octavian Morariu), šef Evaluacijske komisije MOK-a, potvrdio je da su Solt Lejk Siti (Sjedinjenie Američke Države), Saporo (Japan) i Barcelona (Španija) zvanično objavili interes za domaćina Igara. 

Dva od tri potencijalan organizatora već su ugostili ZOI, Solt Lejk 2002. i Saporo 1972. godine. Barcelona je bila domaćin Ljetnih igara 1992., a ZOI bi ovaj put organizirala u saradnji sa Andorom, gdje bi se održala takmičenja u skijanju.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah: Šta će odlučiti Međunarodni olimpijski komitet. AFP

Ono što je nama posebno zanimljivo, a što je objavila agencija AFP, pozivajući se na svoje izvore, jeste informacija da bi takmičenja u skijaškim skokovima, u slučaju da organizaciju ZOI-ja dobije Barcelona, bila organizirana u Sarajevu!

Time bi se najveća svjetsko sportsko takmičenje vratilo u glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je još 1984. bio organizator do tada najuspješnijih Zimskih igara.

Prema nedavno uvedenim pravilima MOK-a, gradovi domaćini imaju veću fleksibilnost u organizaciji Igara i imaju podršku u tome da koriste postojeću infrastrukturu, kako bi smanjili troškove. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.