RUKOMET

Bilal Šuman najavljuje prvu pobjedu "Zmajeva" na Euru: Imamo šansu da napravimo nešto odlično

Otvara nam se prilika da čak i sa jednim trijumfom budemo konkurentni za plasman u drugi krug Evropskog prvenstva

Šuman: Nije ga iznenadila pobjeda Portugalaca. AFP

Piše: Er. B. / Avaz.ba

12.1.2020

Veoma pristojan meč odigrala je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u historijskoj utakmici protiv Norveške u Trondhajmu u svom premijernom nastupu na Evropskom prvenstvu 2020.

U porazu od 26:32 nema se našim reprezentativcima bilo šta prigovoriti na pruženom trudu, zalaganju i ambiciji da iznenade velikog favorita i domaćina naše grupe D.

Moglo bolje

Ipak, poslije svega napravljenog u borbenom okršaju, gdje su pokazali veliku vjeru u sebe da mogu iznenaditi top ekipu, koja ima pregršt rukometaša najviše kvalitete predvođenih Sanderom Sagosenom, vjerovatno glavnim kandidatom za najboljeg igrača i prvog strijelca turnira, naši su pokazali i dozu razočarenja.

- Neke stvari su mogle bolje, oni su imali samo četiri tehničke greške, a mi deset. Mnogo smo očekivali i potajno se nadali dobrom rezultatu, ali to je realna slika i odraz pravog stanja. Oni su kvalitetna ekipa, pokrivena sa dva vrhunska igrača na svakoj poziciji, a mi smo ipak odigrali korektnu utakmicu - osvrt je Josipa Perića na meč sa Norvežanima.

Srednji bek našeg tima je igrao veći dio utakmice poslije povrede Ivana Karačića koji je dobio udarac u glavu.

- Karačić je sad dobro i bit će spreman za Portugal, kao i ostali igrači - govori Perić koji je protiv Norveške imao šut 3/3, ali i dva puta uspješno asistirao:

- Ne mogu reći da nisam zadovoljan svojom igrom, ali možda je moglo još neke stvari bolje uraditi.

Na Euru nema vremena za osvrtanje unazad, jučer su se naši već okrenuli pripremi za Portugal sa kojim igraju danas u Trondhajmu (16 sati).

Naš reprezentativac Hamidović u susretu protiv Norveške. AFP

Protivnik je opet pokazao visok nivo iznenađujućom pobjedom protiv Francuza (28:25).

Selektor “Zmajeva” Bilal Šuman ističe da za njega to ne predstavlja senzaciju s obzirom na posljednje rezultate Portugala. Iako očekuje težak meč, vjeruje da njegovi igrači mogu do dobrog rezultata.

Drugi krug

- Radi se o ekipi koja je sama sebi otvorila put ka drugom krugu. No, i mi imamo ambicije, nemamo šta da izgubimo, izaći ćemo na teren i uraditi one stvari koje dogovorimo. Želimo da iskažemo borbenost za koju mislim da nam ne nedostaje.

Možda želimo previše, prvi smo put na EP-u i znam da postoji ogromna želja da to izgleda što bolje, ali mi smo u grupi s protivnicima s ogromnim kvalitetom. Imamo šansu da napravimo nešto odlično, to bi bilo pobjeda tako da bi se situaciju u grupi totalno okrenula.

Ako dođemo do pobjede sve bi bilo otvoreno - istakao je Šuman.

Perić naglašava da Portugal igra lijep rukomet, te da kao i mi forsiraju “7 na 6”.

- Bit će dosta teško. Igraju drugačiji rukomet od Norvežana, malo sporije, ali podmladili su se i trče mnogo više nego ranije. Ipak, mislim da će nam bolje ležati od Norvežana - smatra Perić.

Neočekivani zaplet 

Pobjeda Portugala protiv Francuske je veoma zakomplicirala borbu za dvije prve pozicije u grupi D koje vode u drugu fazu Eura. I drugo kolo bi moglo donijeti nove neočekivane zaplete.

Tu se šansa otvara i našem timu jer sad se odjednom, i pored poraza od Norveške, otvara prilika da “Zmajevi” čak i sa jednom pobjedom budu konkurentni za plasman u drugi krug turnira. A ovu grupu igrača nikad ne treba otpisati kad pokazuju želju i vjeru u sebe kakvu su demonstrirali u prvom meču Eura.

Preslikani Porto

Praktično pola igrača Portugala čine rukometaši člana evropske Lige prvaka, Porta.

- To i jest preslikana igra Porta, većina ih tamo igra i vidi se da se dobro poznaju, da imaju međusobnu hemiju što im puno pomaže - govori Perić.

Josip dodaje što bi naši trebali popraviti za rezultatski iskorak:

- Moramo smanjiti tehničke greške na minimum i poboljšati igru sa igračem više. To su stvari koje nas koče, jer odbrana nam je bila dobra, golmani na nivou, a i napad dosta solidan. Toliko grešaka nas je ipak koštalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.