RUKOMET

Pobjeda protiv Francuza bila bi kao titula na Euru

I mi i oni idemo kući, ali ako njima budemo parirali ja ću biti zadovoljan, kaže naš pivot Senjamin Burić

Visoka motivacija i za današnji meč. Agencije

Piše: A. Čulić - Er. Bijedić / Avaz.ba

14.1.2020

Ni dan nakon duela protiv Portugala, koji smo izgubili na nama svojstven način, kao recimo i protiv Austrije u prethodnim kvalifikacijama za Euro u Beču, rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine nisu imali odgovor zašto smo tako izgubili utakmicu.

Kao što nikad neće ni imati dok u stručnom štabu ne bude sjedio i psiholog. On bi im mogao reći ili ih naučiti da se rukomet igra i nakon što povedu...

Moglo bolje

Elem, danas se “Zmajevi” opraštaju od Evropskog prvenstva. U dosadašnja dva susreta, protiv domaćina Norveške i Portugala, koliko god ostalo razočarenje da je moglo bolje, nismo se obrukali i cilj je da se ni danas ne obrukamo protiv posrnulog giganta Francuske – selekcije s kojom se ne možemo porediti ni po čemu. 

Francuzi, međutim, proživljavaju teške trenutke. Ispali su već u grupnoj fazi i pitanje je s koliko će mentalne snage ući u meč sa nama.

“Trikolori” više nisu kao prije. Nemaju odbranu kao prije i nemaju golmana koji im je donosio četiri-pet golova prednosti u mečevima kao što je bio njihov protiv Norveške. Momcima selektor Bilala Šumana, međutim, motiv osim toga što igraju protiv takvog rivala može biti i to da se dostojanstveno oproste od EP-a.

- Slabije se spavalo nakon poraza. Nemam neko pravo objašnjenje zašto nam se desio. Mislim da je to najviše zbog neiskustva i brzopletosti.


Šuman: Bez šansi za drugi krug. AFP

Pokušali smo igrom sedam na šest, možda i pretjerali. Želja i cilj svakog igrača je da igra protiv Francuske i da proba ostvariti pobjedu protiv jedne takve selekcije - rekao je naš desni bek Dejan Malinović i dodao:

- Za njih je ovo najveća katastrofa, tako da mislim da su oni u većem psihičkom „downu“. Mi smo prvi put ovdje i nama je svaka utakmica velika stvar. Dat ćemo sve od sebe, mislim da imamo šanse.

Odbrambeni igrač Igor Mandić nije se složio s konstatacijom da je protiv Portugala odbrana bila bolja od napada.

Faktički, poraženi smo zbog crne rupe koja je trajala samo minutu. Tada nam je protivnik napravio seriju 4:0.

- Ne bih se složio da je odbrana bila puno bolja od napada, imali smo dva razlike i napad za tri. Počevši od sebe, napravili smo neke gluposti, dobivši isključenje u 49. minuti. Imali smo oscilacije u igri i mislim da su te oscilacije presudile - kazao je Mandić.

Uraditi analizu

Pivot „Zmajeva“ Senjamin Burić okarakterizirao je današnji meč kao finale Eura. 

- Treba se uraditi analiza nakon prvenstva, možemo pričati o mnogim stvarima, ali nakon analize ćemo vidjeti šta uraditi da se ovo ne dešava. Mi i Francuzi idemo kući, ali mi ako iznenadimo Francuze, to je kao da smo osvojili Euro. Kod njih je kriza jer su ispali sa prvenstva, a ako budemo njima parirali ja ću biti zadovoljan.

Utakmica Francuska - BiH igra se danas u Spektrum areni u Trondhajmu (Norveška) sa početkom u 18.15 sati.

Put do SP

Na SP iz Evrope direktno idu četiri najbolje plasirana tima na Euru, plus Danska. Pretkvalifikacije za SP su zaključene i pobjednici grupa su Izrael, Litvanija, Rumunija i Turska. Njima će se pridružiti šest najslabijih reprezentacija sa EP-a i tih deset selekcija će u aprilu igrati drugi dio kvalifikacija. 

Naša reprezentacija sa pobjedom protiv Francuske još uvijek ima teoretsku šansu izbjeći da bude među šest najlošijih na Euru, a samim tim i aprilske kvalifikacije. Pobjedom bi odmah izborili baraž.

Kraj generacije

Ispadanje Francuske, bivšeg olimpijskog, svjetskog i evropskog prvaka, već u grupnoj fazi predstavlja iznenađenje jednako onome kao kada je 2003. Hrvatska osvojila Svjetsko prvenstvo nakon što je godinu ranije na Evropskom bila posljednja. 

Ujedno, ovo je najgori rezultat “Trikolora“ na velikim takmičenjima u posljednjih 30 godina.

“Plavi, ovdje je kraj”, odmah u naslovu sugerira jedan od najpoznatijih sportskih dnevnika na svijetu “L’Equipe“.

Francuze je skupo koštao poraz na startu od Portugala (25:28), a sada im preostaje boriti se protiv Bosne i Hercegovine za treće mjesto u grupi, koje osigurava odlazak u doigravanje za plasman na Svjetsko prvenstvo.

- Francuska je ostala bez slave! Porazom od Norveške u susretu bez daha saigrači Nikole Karabatića već su eliminirani s Eura. Nisu uspjeli riješiti probleme iz prve utakmice protiv Portugala. Kraj jedne ere - piše „Le Parisien“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.