EURO 2020.

Rukometna legenda komentirala igru "Kauboja", ali se kritika može primijeniti i na "Zmajeve"

Uopće mi se ne sviđa igra 7 na 6 bez golmana

Smajlagić: Tranzicija pravi razliku. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

15.1.2020

Kad smo kod taktičkih varijanti, moram reći da se meni ne sviđa igra bez golmana jer ne mislim da 7 na 6 daje prednost, a i kad si s igračem manje, veća je potencijalna šteta od koristi. Ne znam koliko se i kako to analizira, ali nisam do sada vidio da je taj segment na bilo kojem takmičenju nekome donio prevagu, napisao je u svom komentaru za "Sportske novosti" legendarno hrvatsko desno krilo i poslije uspješni trener Irfan Smajlagić.

On je komentirao igru Hrvatske tokom prvog kruga Evropskog prvenstva, ali kritika se komotno može odnositi i na reprezentaciju BiH, budući da je selektor Šuman često eksperimentirao, posebno protiv Portugala, igrom 7 na 6, što se nikako nama nije isplatilo.

Također, sve poraze smo ubilježili na razliku između naših i protivničkih uspješnih kontranapada, odnosno izgubljenih lopti na postavljenu čvrstu odbranu. Jednostavno nismo znali istrčati kontru ni kada bi nam se ukazala za tim šansa.

- Kako bude vrijeme na turniru odmicalo, sve će se svoditi na taktičku disciplinu. U današnjem rukometu prednost se stvara u tranziciji, a do dobre tranzicije se dolazi odbranom. Za lagane golove moraš imati raspoloženog golmana i dobru odbranu. Igra na punu zonu ne donosi rezultat, tako se samo zadržava prednost - napisao je Smajlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.