EKSTREMNI SPORT

Najteža svjetska utrka dolazi u Sarajevo

Ovogodišnja sezona će početi 26. aprila u kazahstanskoj Alma Ati, a završiti 26. septembra u japanskom Saporu

Takmičenje u BiH stiže 8. avgusta. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

25.1.2020

Poznat je kalendar nove sezone takmičenja “Red Bull 400”, koje važi za najtežu i najsuroviju svjetsku utrku na 400 metara. Jedna od destinacija desete sezone adrenalinske jurnjave bit će i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Ova utrka na 400 metara teža je od bilo koje druge na planeti zbog toga što trkači, ustvari, sprintaju uzbrdo, od dna ka vrhu skijaške skakaonice. To je nevjerovatno intenzivna utrka koja na test izdržljivosti stavlja čak i najspremnije sportiste.

Ovogodišnja sezona će početi 26. aprila u kazahstanskoj Alma Ati, a završiti 26. septembra u japanskom Saporu, gdje će biti krunisani svjetski prvaci u ovom ekstremnom sportu.

Nove destinacije

Organizatori su najavili i takmičenje u Sarajevu, gdje će ova spektakularna utrka imati premijeru 8. avgusta na skijaškoj skakaonici na Igmanu.

Osim glavnog grada Bosne i Hercegovine, nove destinacije u ovosezonskom kalendaru su turski Erzurum, gdje se takmičenje vraća nakon dvogodišnje pauze, potom Stimbout u Koloradu (Sjedinjene Američke Države), te još jedan grad povratnik, kanadski Vistler.

Prva utrka bit će održana u Kazahstanu. Arhiv

Na prvoj utrci “Red Bull 400”, prije deceniju, nastupio je 261 hrabri sportista, trčeći s dna ka vrhu skakaonice prvi put u historiji.

Olimpijski asovi

U međuvremenu je ovaj sport postao popularan širom svijeta, pa je tako u utrkama tokom 2019. godine učestvovalo više od 18.400 takmičara.

Zanimljivo je da se u “Red Bull 400” utrkama ne takmiče samo profesionalni sportisti.

Iako su neki od učesnika slavni osvajači olimpijskih medalja, poput legende skijaškog trčanja Petera Nortuga (Petter Northug) iz Norveške, američkog plivača Rajana Lohtea (Ryan Lochte) i višestruke svjetske prvakinje u planinskom trčanju Andree Majer (Mayer) iz Austrije, prijaviti se mogu i amateri.

Tokom proteklih devet godina u utrkama su učestvovali takmičari od 14 do 93 godine. Osim utrke individualaca, postoje i štafete na kojima često učestvuju pripadnici vatrogasnih jedinica i specijalnih snaga.

Ovaj neobični spoj sportskih disciplina čini “Red Bull 400” dramatičnim i nepredvidivim događajem u kojem su odlučujući faktori koncentracija, odlučnost i hrabrost.

Rekorder Ahmet Arslan

Rekorder prema broju pobjeda je Ahmet Arslan (Turska) sa 16 trijumfa.

Među poznatijim trkačima su i Tomas Čelko iz Slovačke, Toni Palcer (Palzer) iz Njemačke, Austrijanac Jakob Majer (Mayer), ultratrkačica Ekaterina Mitjaeva iz Rusije i Suzi Volšam (Suzy Walsham) iz Austrije.

Luka Kovačić brani titulu na slavnoj Planici u Sloveniji, koja je u kalendaru i ove sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.