TRAGEDIJE

Još jedna žrtva relija Dakar: Motociklista preminuo nakon teških povreda

Trudim se voziti pažljivo, ali uvijek nešto može poći po zlu, rekao je Straver nakon Gonkalvesove smrti

Straver: Nesreća se desila u 11. etapi. AFP

E. J. / Avaz.ba

24.1.2020

Nizozemski motociklista Edvin Straver (Edwin), koji je pretrpio nesreću tokom nastupa na reliju Dakar, preminuo je od zadobijenih povreda, potvrdila je danas njegova supruga, prenosi AFP.

Takmičar (48) iz Rijsvijka na jugu Nizozemske, pao je sa svog motora 16. januara, vozeći relativno malom brzinom, ali je prilikom nesreća zadobio prijelom kičme.

- Edvin je umro u ranim jutarnjim satima u petak u okruženju svojih najmilijih - izjavila je njegova supruga Anja den Holander (Hollander) za AFP.

Straver je vozio svoj treći Dakar u konkurenciji motociklista, kada se srušio tokom 11. etape utrke na jugoistoku Saudijske Arabije.

- Slomio je gornji dio kičme i nije imao otkucaje srca deset minuta - navodi se u izjavi koju je objavila nizozemska reli organizacija koja je pratila Straverovo stanje.

Helikopterom je prevezen u bolnicu u Rijadu, dok je u srijedu prebačen u Nizozemsku "gdje je ponovo potvrđeno da je zadobio teške povrede mozga".

Ovogodišnje izdanje Dakara, održanog u Saudijskoj Arabiji, već je bilo obilježeno jednom tragedijom, a to je bila pogibija portugalskog vozača Paula Gonkalvesa (Goncalves).

- Svi znamo da je ovo sport s rizicima. Trudim se voziti pažljivo, ali uvijek nešto može poći po zlu - rekao je Straver nakon Gonkalvesove smrti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.