RUKOMET

Marino Marić za "Avaz" uoči finala: Sa Špancima ćemo igrati malo grublje nego inače

Ako gledaš kako igraju, izgubit ćeš, ako uđeš u kontakt, onda mislim da se možda neće tako dobro snaći, kaže pivot iz Mostara

Marić: Sjajan nastup u polufinalu. AFP

Piše: Er. B. / Avaz.ba

26.1.2020

Finale Evropskog prvenstva u rukometu danas (16.30 sati) u švedskom Štokholmu igrat će jedine dvije neporažene reprezentacije na turniru, Hrvatska i Španija koje su sakupile po sedam pobjeda i remi u međusobnom okršaju (22:22).

Dramatičniji put do finala su imali Hrvati koji su poslije drame protiv Njemačke ponudili i polufinalni triler od 80 minuta protiv Norveške (29:28), uz pobjednički pogodak pet sekundi do kraja. Gol je zabio Ljubušak Željko Musa, a posljednji očajnički pokušaj Norvežana zaustavio Međugorac Marin Šego.

Veza iz Zrinjskog

U prvom poluvremenu je odlično funkcionirala mostarska veza iz Zrinjskog, srednji bek Igor Karačić je razigravao pivota Marina Marića koji je na kraju postigao šest golova. Ljubušak David Mandić na lijevom krilu Hrvatske ima i najkonstantniju minutažu na turniru. Njegova dvojica saigrača iz šampionske generacije Izviđača, Matej Hrstić i Josip Šarac, zasad nemaju tako izražen udio u igri, ali talentom i potencijalom nagovještavaju lijepu sportsku budućnost.

Marić: Imamo dobru atmosferu. AFP

- Funkcioniramo super, bilo je tu nekoliko uigranih šema, a svi srednjaci su me “pitali” loptom. A i ja sam ih maltretirao da mi spuštaju više lopti na crtu - govori Mostarac Marino Marić kojeg smo “uhvatili” jučer uoči jutarnjeg treninga Hrvatske.

Marić je tipičan Mostarac, liska zadužena za dobru atmosferu u ekipi. Ističe da uživa u utakmicama poput one kakva je bila sa Norveškom.

- Volim kad je pritisak, kad se lomi i kad je važno, uživam u tome. Norvežani su se više fokusirali na bekove, nisu se baš spremili za pivota, a ni ja prethodne utakmice nisam mnogo igrao. To je možda bilo iznenađenje. Bila je luda utakmica, mislim da su uživali svi koji su gledali.

Još nisam igrao ovakvu utakmicu, sa produžecima na ovom nivou. Mislim da smo bili bolji u 60 minuta, ali smo propustili nekoliko prilika da se odvojimo na veću razliku. Onda smo se izvukli u prvom produžetku kad smo mislili da je gotovo i na kraju imali i malo sreće - priča Marić (29).

Ostao je još jedan korak, u reprezentaciji Hrvatske žele prvo evropsko zlato. I sam Marino već ima dvije bronze sa evropskih prvenstava. “Kauboji” u finalu igraju sa aktuelnim evropskim prvakom, Španijom. S njima su igrali i u srijedu u Beču (22:22).

Veliki respekt

- Tad nismo bili na nivou emocionalno, kao da smo stali, nismo znali šta želimo, odmoriti se ili pobijediti. Ova će biti drukčija, idemo “na glavu”, sa punim ulogom - poručuje Marić.

Ima i recept kako se suprotstaviti Špancima.

- Moramo igrati čvrstu odbranu, dat im jači kontakt, malo grublje nego inače. Ne smijemo dopustiti da “haklaju” okolo. Ako gledaš kako igraju, izgubit ćeš, ako uđeš u kontakt, onda mislim da se možda neće tako dobro snaći.

Ipak, to su iskusni igrači i imam ogroman respekt prema njima jer su Španci stvarno specifični i odlični u svakom sportu. Krase ih taktika, disciplina, lukavost... Mi idemo bez kalkulacija - najavljuje Mostarac.

S obzirom na to da su prošli kroz puno povreda i napora, fizioterapeuti i doktori su jučer trebali uraditi glavni posao kako bi izabranici selektora Line Červara bili spremni za današnji duel.

- Španci su sigurno manje potrošeni. Svi naši su načeti, radimo sve da se osposobi Luka Cindrić, Domagoj Duvnjak je potrošen, Karačić će opet igrati povrijeđen.

Trebat će nam pomoć u odbrani onih koji dosad nisu puno igrali - zaključio je Marić.

Specifična odbrana

Hrvatska igra najbolju odbranu na turniru, sa prosjekom od 22 primljena pogotka po utakmici.

- Igramo spor rukomet što nije baš lijepo za gledati. Kad bismo dobili te polukontre i koji lakši gol, bilo bi osvježavajuće. Šego dobro brani, ne puno, ali brani samo zicere što je vrhunski. Igramo tu specifičnu 5-1 odbranu. Ti misliš da je imaš, ali je jako teško prenijeti loptu kad je Duvnjak u sredini - priča Marić.

Bh. igrači su primjer kako se treba boriti

Marić je komentirao i premijerni nastup reprezentacije Bosne i Hercegovine na Euru.

- Družili smo se sa momcima u Poreču, to su vrhunski sportisti. Toliko žarko su željeli taj prvi nastup. Nisu imali sreće sa tom grupom D, da su bili u bilo kojoj drugoj, imali bi šanse za drugi krug. Sve im se sastalo, a borili su se, pokazali da mogu. Psiha utiče dosta, a imali su probleme sa uslovima, situaciju da nemaju podršku za minimalne troškove.

To je stvarno sramota za sport, a momci su primjer kako se boriti i napraviti vrhunsku reklamu za Bosnu i Hercegovinu.

Osvjetlali su obraz. Krivo mi je što nisu pokupili koji bod, ali bit će još prvenstava i prilike za bolje rezultate. Da su se našli u grupi B (Austrija, Češka, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, op. a.) prošli bi bez problema. Mi smo imali sreće sa žrijebom i evo nas u finalu. Pitanje je šta bi bilo da smo bili u toj grupi - osvrt je Mostarca.

Leđa su škljocnula

Marino je neke utakmice na Euru propustio, a neke imao manju minutažu, zbog povrede leđa sa kojom je i ranije imao problema.

- To je ta moja pozicija pivota, udarci, borba, hladna dvorana... Posljednja akcija na treningu i u leđima je nešto škljocnulo. Bio sam u finom ritmu, a onda sam se pred Srbiju skroz iskrivio. Ipak doktor je napravio čudo, vratio me u kakvo-takvo stanje, a imao sam i sreće jer smo taman imali dva slobodna dana - kaže Marić.

Poslije Premijer lige sve je “laganica”

U Marićevom rukometnom razvoju je bitnu ulogu odigrala Premijer liga BiH.

- Mislim da je meni i svim drugim igračima koji su prošli bh. ligu to dosta pomoglo jer je specifična i jako korisna. Sve što doživiš u bh. ligi, ta gostovanja i milion simpatičnih situacija, koje nekad i nisu baš takve, u konačnici te izbruse i ojačaju karakter tako da gdje god poslije odeš, sve postane “laganica”.

Ta liga te psihološki ojača, nema maženja, naučiš igrati pod pritiskom i u ludoj atmosferi, pa je kasnije lakše. Koliko sam primijetio, tako je i u drugim sportovima. Sad mi je to sve simpatično, ali kad sam to prolazio, bila je to velika borba - rekao je današnji član njemačkog bundesligaša Melsungena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.