AMBICIJE

Pojačanja za reprezentaciju BiH: Cilj su olimpijske medalje u Tokiju

Štetić se na svjetskoj listi seniorki nalazi na 15. mjestu, dok je Šegedin u top 20

Orlović, Šarić, Šegedin i Štetić: Predstavljeni novi takmičari. Tekvondo savez BiH

E. J. / Avaz.ba

12.2.2020

Hrvatski tekvondoisti Marija Štetić i Dinko Šegedin novi su reprezentativci Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Tekvondo saveza BiH, dolaskom Šegedina i Štetić povećat će se šanse naše države za nastup na ovogodišnjim Olimpijskim Igrama u Tokiju i eventualno osvajanje medalja s obzirom na to da je riječ o vrhunskim takmičarima.

Član Izvršnog odbora Tekvondo saveza BiH Samir Šarić istakao je kako je ovo specifičan sport i da se vrlo teško kvalificirati na Olimpijske igre. 

Slijede kvalifikacije

- San svakog sportaša su Olimpijske Igre, a obzirom da je ograničen broj sportaša koji mogu ići iz jedne države, Šegedin i Štetić odlučili su uspostaviti kontakt sa Savezom BiH i nastupati pod našom zastavom. Oni će nastupiti na kvalifikacijama u Milanu za Tokio 2020, ali i na ostalim takmičenjima - rekao je Šarić. 

Istakao je da tekvondo savezi Hrvatske i BiH imaju dobru saradnju te da su brzo realizirali prelazak sportaša. Naglasio je i da je Olimpijski komitet BiH na čelu sa Izetom Rađom i Saidom Fazlagićem omogućio rješavanje administrativnih prepreka.

Štetić se na svjetskoj listi seniorki nalazi na 15. mjestu. Među brojnim medaljama posebno se ističu bronze sa seniorskog prvenstva Evrope 2018. i Gran prija 2017. te plasman od 5. do 8. mjesta na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Koreji 2017.

Štetić: Pokušat će se domoći odličja u Tokiju. Tekvondo savez BiH

- Potičem iz kluba Dubrava koji već ima olimpijsku medalju sa Igara u Pekingu. To me potaklo da i ja pokušam uzeti medalju u Tokiju ove godine. Kruna svakog sportaša su svakako Olimpijske igre, tako da planiram dati sve od sebe na ovom takmičenju - istakla je Štetić.

Šegedin se trenutno nalazi u top 20 na svjetskoj rang listi, što ga svrstava među nositelje i daje realne šanse za plasman na Igre u Japanu.

- Nositelj sam crnog pojasa treći dan, što se tiče samih rezultata imam šest medalja sa raznih evropskih smotri. Kao član reprezentacije Hrvatske osvojio sam deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017. godine.

Osvojio sam Evropsko prvenstvo u Bakuu sa Hrvatskom, a sada smo došli do novog poglavlja. Otvorila se prilika da nastupam za BiH i ja sam vrlo rado pristao.  Zahvalio bih se Olimpijskom odboru Hrvatske, Olimpijskom komitetu BiH te tekvondo savezima Hrvatske i BiH - kazao je Šegedin. 

Nastup u Milanu

Predsjednik Tekvondo saveza BiH August Orlović čestitao je novim bh. reprezentativcima te istakao da se nada da će upravo oni donijeti dugo očekivanu medalju.

Šansu za plasman na OI imat će i najbolji mladi tekvondoista Nedžad Husić, koji će također učestvovati u kvalifikacijama u italijanskom Milanu u aprilu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.