LAKRDIJA

Katastrofalna situacija u ekipi prvaka Evrope

Brojni igrači samo čekaju kraj sezone i istek ugovora da se izvuku

Rukometaši Vardara. Agencije

Avaz.ba

12.2.2020

Prvih dana juna Skoplje je gorjelo zbog rukometaša Vardara koji su drugi put u tri sezone postali evropski prvaci. Na ulicama glavnog grada Sjeverne Makedonije slilo se 250.000 ljudi kako bi pozdravili Igora Karačića i društvo.

No, to je daleka prošlost za one koji su u njemu ostali nakon što je ruski milijarder Sergej Samsonenko, zbog problema s finansijama, otišao iz kluba.

Među onima koji su ostali u Skoplju nakon raspada sistema je i bivši hrvatski reprezentativac Ivan Čupić (33), koji je u Vardar stigao 2016. Treći je najbolji strijelac s 41 golom nakon Rusa Timura Dibirova (57) i Latvijca Dainisa Krištopansa (42 gola). 

- Jako je teško, nema novca. Dosta ekipa nije primilo plaću pola godine. Dobivamo samo dio - rekao je njemački reprezentativac Kristijan Disinger (Christian Dissinger, 28), koji igra na poziciji lijevog vanjskog.

- S 300 eura možete krpiti kraj s krajem. Ali, svejedno, to je psihološki stresna situacija i ne pomaže - dodao je Disinger u razgovoru za "Rhein-Neckar Zeitung".

Brojni igrači samo čekaju kraj sezone i istek ugovora da se izvuku iz ove situacije. Krištopans će u PSG, Rus Daniil Šiškarev u Vesprem, Slovenac Skube u Hanover, Rus Atman u Spartak Moskvu, a Disinger u Sporting.

Samsonenko, vlasnik lanca kladionica, kupio je Vardar 2014. za 81.000 eura i obavezao se godišnje ulagati milion i po eura. No, više nije mogao.

- Od sedam godina u sportu, ovo je treća u kojoj se mučim iz dana u dan u finansiranju kluba konstantnim posuđivanjima i zaduživanjima. Osim toga, imam u svojoj kompaniji više od 5.000 zaposlenih, tu su i njihove porodice i ne želim ih ugrožavati konstantno uzimajući novac za sport - pravdao se lani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.