JUNAKINJA Za hrabrost odlikovana medaljom policije

Drama na žičari u Sloveniji: Turska skijašica spasila život 12-godišnjem dječaku

Uspjela da ga uhvati u posljednjem trenutku kako bi spriječila njegov pad

E. J. / Avaz.ba
17.02.2020 09:09

Sila Kara: To je bila moralna dužnost

Foto: Fena

Mlada turska skijašica spasila je život 12-godišnjem dječaku u slovenskom ski centru Krvavec. U saopćenju Skijaškog saveza Turske navedeno je da je Sila Kara (19) spasila dječaka tokom treninga, prenosi Fena.

Dječak, koji je sjedio pored Kare na žičari, izgubio je ravnotežu. Mlada turska skijašica uspjela je da ga uhvati u posljednjem trenutku, kako bi spriječila njegov pad. Kara je zatim držala dječaka 15 minuta dok je visio u zraku, a onda su ga spasili pripadnici skijaške patrole. 

U saopćenju Skijaškog saveza Turske se navodi da je Kara za hrabrost odlikovana medaljom policije Krvaveca. Kara je bila među takmičarima u veleslalomu na Krvavecu, koje je održano 12. i 13. februara.

- Bacila sam skijaške štapove i ustima skinula rukavice. Kada sam ih skinula, on je plakao i povikao: "Molim te, drži me s obje ruke". Držala sam ga objema rukama 15 minuta - rekla je Kara i dodala da su potom na mjesto događaja stigle skijaške patrole i osoblje ski centra, te da je pustila dječaka da padne na sigurnosnu mrežu.

Kara kaže da su slovenski mediji zatražili da se pronađe djevojka junak.

- Šef slovenske policije i policajci uručili su mi priznanje na aerodromu - kaže Kara i ističe da je njena moralna dužnost bila da spasi ljudski život i da je zbog toga veoma sretna.

NA VRH