DRUGI UGAO

Lana Knežević: Žene prave veću buku zbog odluka arbitara

Poslije nekog vremena jednostavno ojačate

Knežević: Bitno je ko ti kaže. Facebook

Piše: J. A. / Avaz Sport

2.3.2020

Za Lanu Knežević iz Banja Luke rukomet je način življenja. Ova 19-godišnjakinja iz Banja Luke, nakon što je igrala rukomet, zajedno s Jovanom Budišom uplovila je u sudijske vode. Trenutno pravdu dijeli na utakmicama Prve lige Republike Srpske.  

- Kada sam počela sa suđenjem više sam na to gledala kao na hobi uz igranje, ali kada je došao momenat da biramo između igranja i suđenja, obje smo odučile da suđenje bude naš pravac u rukometu - kaže Lana Knežević. 


Svaka riječ

Na početku joj je smetala svaka riječ upućena od strane igrača, trenera ili navijača. 

- Sve sam shvatala previše lično i nerijetko bih kući odlazila razočarana, mada poslije nekog vremena jednostavno ojačate i shvatite da je njihov "posao" da vas isprovociraju, a vaš da ne budete isprovocirani. Uvijek mi je u mislima savjet delegata Momčila Momčilovića koji nam je ponavljao rečenicu "nije bitno šta ti kaže, već ko ti kaže" - govori naša sagovornica.  

Kako uglavnom sudi muškarcima, nikada nije imala neke neugodne situacije.

- Ako moja kolegica nije tu, onda ja budem jedina djevojka u dvorani. Igrači su korektni. Istina, znaju se naljutiti ako nisu zadovoljni nekom odlukom, ali ljute se da sudi bilo ko. Tu spol ne igra ulogu. Čini mi se nakako da žene prave veću buku oko suđenja – kaže bh. rukometna sutkinja.  

Govorila je i o tome koliko ovdašnje društvo teško prihvata činjenicu ženskog autoritrta.

Jedna marka

- Žao mi je što nisam sačuvala jednu marku svaki put kada sam čula rečenicu "jao žene nam sude". Mi smo već upoznale većinu klubova pa smo se navikli jedni na druge i nemamo više probleme te vrste, ali mislim da će se uvijek pomalo provlačiti ta diskriminacija na sportskim terenima - smatra ova Banjalučanka.  

Rukomet zan donijeti i zanimljive situacije, a kasnije i prijateljstva.  

- Igrači uvijek tokom utakmice zadržavaju profesionalan odnos, ali se znalo desiti kada dođe do isključenja da tada priznaju da se ne ljute zbog mojih očiju. Pozivi na kafu budu poslije meča, a kada se raziđemo onda ide praćenje na društvenim mrežama... - otkriva Knežević.

Premijer liga

Pored sudijske karijere, nije zapostavila ni obrazovanje.  

- Studiram na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, a po struci sam fizioterapeut. Završila sam i neke od obuka za masažu, Želja mi je da se vratim na taj put fizioterapije i da se tome posvetim malo više. Što se tiče rukometa sudimo i spremamo se za Premijer ligu BiH - zaključuje Knežević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.