RUKOMET

Bilal Šuman za "Avaz": Protiv Rumuna smo favoriti, o Mađarima uopće ne razmišljam

Reakcije su različite od zemlje do zemlje, a na nama je da se sad spremamo po ranijem rasporedu, govori Šuman nakon pandemije koronavirusa

Šuman: Ne bi me čudilo da dođe do novih pomjeranja. AFP

Er. B. / Avaz.ba

17.3.2020

Evropska rukometna federacija (EHF) je odredila alternativne termine ženskih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a jednako tako i za završnicu međunarodnih klupskih takmičenja, Lige prvaka i EHF kupa, zbog pandemije koronavirusa.

Upravo to je ono što trenutno muči i selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine za rukometaše, Bilala Šumana, jer su predbaražne utakmice za Svjetsko prvenstvo 2021. u Egiptu protiv Rumunije zakazane za 16. april (18.30 sati) u Baja Mareu i 19. april (20 sati) u Bugojnu.

- Situacija se mijenja iz dana u dan i ne bi me čudilo da dođe do novih pomjeranja jer su i naše utakmice veoma blizu.

Čuo sam se sa Ivom Karačićem (reprezentativac Bosne i Hercegovine iz izraelskog Makabi Rišona, op. a.), u Izraelu je zabranjeno i izlaženje iz zemlje na dvije sedmice.

Ne može se ni van ni unutra. Reakcije su različite od zemlje do zemlje, a na nama je da se sad spremamo po ranijem rasporedu - govori Šuman.

Start na Ilidži

A po tom programu, naši najbolji rukometaši bi se okupili na Ilidži u ponedjeljak, 13. aprila.

Putovanje za Rumuniju je planirano 15. aprila, dan kasnije je utakmica, a povratak na Ilidžu 17. aprila. U Bugojno bi “Zmajevi” putovali na dan utakmice.

- Desno krilo Ibro Haseljić je operisao ligamente desnog koljena, a srednji bek Josip Perić još nije počeo igrati zbog povrede zadnje lože na proteklom Evropskom prvenstvu.

Do 6. aprila moram prijaviti spisak od 28 imena, a na Ilidži će raditi 21 igrač.

Imat ćemo promjenu na desnom krilu i na pivotu umjesto Muhameda Toromanovića koji se oprostio - pojasnio je Šuman.

Očekuju nas teški dueli. AFP

Dodaje da je bitno da igrači budu zdravi:

- Ima još dosta vremena i vidjet ćemo u kakvom će stanju doći.

Ističe da će naš tim, kao učesnik posljednjeg Eura, preuzeti ulogu favorita protiv Rumunije u predbaražu.

- Imam snimke prijateljske utakmice protiv Sjeverne Makedonije, kao i sa pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje su igrali u januaru. To je ekipa sastavljena pretežno od igrača koji nastupaju u Rumuniji, sa dvojicom internacionalaca u Njemačkoj i Francuskoj.

Više vremena

Imamo dovoljno informacija o Rumunima, to nije nimalo lagan protivnik, ni naivna ekipa, ali ukoliko želimo igrati na SP-u, moramo pobijediti. Trebamo se okrenuti sebi i tome na koji način ćemo mi odraditi posao - kaže Šuman.

Ukoliko bismo prošli Rumuniju, posljednja prepreka do SP-a bi bila selekcija Mađarske.

- Imali bismo u junu više vremena za pripreme pred Mađarsku, tako da bi nam to mnogo značilo, ali to mi je sad daleko svjetlosnu godinu. Rano je pričati o Mađarima, trebamo završiti april na pravi način - zaključio je selektor Šuman.

Pojačanje u organizaciji

Pojačanje u organizacijskom dijelu će biti novi direktor reprezentacije Muhamed Toromanović, bivši reprezentativac “Zmajeva”.

- Tore je tek počeo, vidjet ćemo kako to izgleda. Međutim, radimo zajedno, pričamo.

Njegov posao je primarno tehničke naravi, odnosno po pitanju okupljanja, putovanja, organizacije puta... - kaže Šuman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.