TOKIO 2020.

Pakleni plan: Organizator neće odgoditi Olimpijske igre

Do Igara ostala četiri mjeseca

MOO pozvao sportiste da nastave sa pripremama. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

18.3.2020

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) ostaje potpuno posvećen Olimpijskim igrama Tokio 2020., do kojih je ostalo više od četiri mjeseca pa u ovom trenutku nisu potrebne nikakve drastične mjere, navodi se u saopćenju MOO-a nakon današnje videokonferencije sa predstavnicima Međunarodne federacije ljetnih sportova.

- Ova situacija je bez presedana za cijeli svijet i naše su misli s onima koje je pogodila ova kriza. Ujedinjeni smo s cijelim društvom u nastojanju da učinimo sve kako bismo zaustavili širenje virusa. Situacija oko pandemije COVID-19 utječe i na OI Tokio 2020., a mijenja se iz dana u dan - navodi se na početku saopćenja, u kojem MOO poziva na razboritost te upozorava da su bilo kakve špekulacije u ovom trenutku kontraproduktivne. 

- Međunarodni olimpijski odbor poziva sve sportiste da nastave sa pripremama za Olimpijske igre najbolje što mogu. Podržavat ćemo ih i konsultirati se s njima i njihovim nacionalnim odborima te izvještavati o novostima i razvoju situacije.

Međunarodni olimpijski odbor pozdravio je podršku skupine G7 i izjavu japanskog premijera Šinza Abea, koji je rekao: "Želim savršenu izvedbu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara kao dokaz da će čovječanstvo pobijediti novi koronavirus, za šta sam dobio podršku vodećih ljudi G7." 

Čelnici MOO-a najavili su da će se i dalje ponašati odgovorno te da će pri organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju prvenstveno voditi računa o zdravlju svih uključenih i podržavati zauzdavanje virusa te štititi interese sportista i olimpijskog sporta.

Do danas je 57 posto sportista ispunilo kvalifikacijske norme za Olimpijske igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOO će sa međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične preinake u sistemu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, zavisno od sporta do sporta, ako se za takav potez pokaže potreba. Sve će moguće revizije kvalifikacijskog sistema biti objavljene početkom aprila.

- Zdravlje i dobrobit svih koji su uključeni u pripreme za Olimpijske igre u Tokiju naša su prva briga. Sve se mjere poduzimaju u interesu sigurnosti sportista, trenera i pratećeg osoblja. Mi smo olimpijska zajednica, podržavamo jedni druge u dobrim i teškim trenucima. Ta nas olimpijska solidarnost definira kao zajednicu - izjavio je predsjednik MOO-a Tomas Bah (Thomas Bach), koji će u srijedu održati videokonferenciju s članovima nacionalnih olimpijskih odbora

Sljedećih dana vodit će se, također, razgovori sa međunarodnim federacijama pojedinih sportova i predstavnicima sportista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.