TOKIO 2020

Ogorčeni postupkom MOK-a: Tjeraju nas da riskiramo i svoje zdravlje i zdravlje naših porodica

Nema nikakvog razmatranja rizika kojima smo izloženi, izjavila je Grkinja Stefanidi

Stefanidi: Trebala predati olimpijsku baklju. Facebook

E. J. / Avaz.ba

18.3.2020

Olimpijska prvakinja u skoku s motkom Katerina Stefanidi tvrdi da svjetski sportski zvaničnici tjeraju takmičare da preuzmu zdravstvene rizike u jeku pandemije koronavirusa.

Grkinja Stefanidi i Britanka Katarina Džonson-Tompson (Johnson-Thompson) izrazile su zabrinutost nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) još jednom potvrdio da želi Olimpijske igre u Japanu organizirati prema planu, odnosno u terminu od 24. jula do 9. avgusta, iako je kompletan svijet izložen pandemiji koronavirusa.

Stefanidi, jedna od napopularnijih grčkih sportistkinja, izjavila je da je takav stav MOK-a "bezosjećan i neodgovoran", naglasivši da se takmičari suočavaju sa "anksioznošću i lupanjem srca" dok pokušavaju trenirati tokom krize.

Ona je trebala olimpijsku baklju uručiti japanskim zvaničnicima prije nego što je grčka etapa ove turneje otkazana zbog koronavirusa. 

Otkazano mnogo olimpijskih kvalifikacija. AFP

- MOK želi da i dalje svakodnevno riskiramo svoje zdravlje, zdravlje naših porodice i javno zdravlje. Dovodite nas u opasnost upravo danas, a ne za četiri mjeseca - objavila je Stefanidi (30).

Olimpijski kvalifikacijski turniri spadaju u skupinu otkazanih ili odgođenih sportskih događaja. Do sada je samo 57 posto sportaša rezerviralo svoja mjesta na Igrama u Tokiju.

- Ovo je nevjerovatno. Šta je sa timskim sportovima koji se moraju trenirati zajedno, šta je sa plivanjem? Šta je sa gimnastikom u kojoj se dodiruju isti predmeti? Nema nikakvog razmatranja rizika kojima smo izloženi - izjavila je Stefanidi.

Džonson-Tompson (27), svjetska prvakinja u sedmoboju, kritizirala je MOK zbog toga što je sportaše savjetao da treniraju "najbolje što mogu", naglasivši da je to u suprotnosti sa strogim državnim zdravstvenim mjerama.

- Osjećam se pod pritiskom da treniram i držim istu rutinu koja je nemoguća - napisala je Britanka na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.