POZIVAJU NA SOLIDARNOST

Oglasio se Međunarodni olimpijski komitet: Nema idealnog rješenja za Igre u Tokiju

Ovo je vanredna situacija koja zahtijeva vanredna rješenja, saopćeno je iz ove organizacije

Reklama za Olimpijske igre 2020. na autobuskoj stanici u tajlandskom Bangkoku. AFP

E. J. / Avaz.ba

18.3.2020

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) priznao je danas da nema "idealnog" rješenja za organizaciju ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju dok smrtonosna pandemija koronavirusa hara svijetom.

- Ovo je vanredna situacija koja zahtijeva vanredna rješenja - rekao je glasnogovornik MOK-a nakon kritika vrhunskih sportaša da su prisiljeni da riskiraju svoje zdravlje ukoliko pripreme za Igre budu nastavljene onako kako je planirano prije izbijanja pandemije.

- MOK je posvećen pronalaženju rješenja s najmanje negativnim utjecajem na sportiste, istovremeno štiteći integritet takmičenja i zdravlje sportista. Nijedno rješenje neće biti idealno u ovoj situaciji i zbog toga računamo na odgovornost i solidarnost sportista - saopćio je MOK.

Olimpijska prvakinja u skoku s motkom, Grkinja Katerina Stefanidi, i slavna britanska sedmobojka Katarina Džonson-Tompson (Johnson-Thompson) izrazile su zabrinutost time što MOK i dalje insistira na tome da se Olimpijske igre u Japanu održe u terminu od 24. jula do 9. avgusta.

- MOK želi da i dalje svakodnevno riskiramo svoje zdravlje, zdravlje naših porodice i javno zdravlje. Dovodite nas u opasnost upravo danas, a ne za četiri mjeseca - objavila je Stefanidi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.