SARAJEVO

Olimpijski komitet BiH osigurao novac za put: Bh. bokseri stigli iz Londona i dobili rješenja o samoizolaciji

Takmičenje naglo prekinuto u ponedjeljak zbog prijetnje koronavirusa

Selektor Almedin Fetahović sa borcima Ademom Fetahović i Džemalom Bošnjakom po dolasku u Sarajevo. Avaz

Piše: E. J. / Avaz.ba

18.3.2020

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) jedini je pružio podršku bokserskoj reprezentaciji naše države koja se praktično našla prepuštena sama sebi nakon što je u Londonu u nedjelju počeo, pa u ponedjeljak naglo prekinut kvalifikacijski turnir za Igre 2020. u Tokiju.

Ipak, zahvaljujući brzoj intervenciji OKBiH, pronađen je potrebni novac za avionske karte i bh. tim se danas vratio u Sarajevo, potvrdio je za naš portal predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek.


Savez bez novca

Podsjetimo, u englesku prijestonicu otputovala je bh. reprezentacija sa četiri borca, od kojih je Adem Fetahović uspio proći prvu prepreku.

No, nedugo nakon pobjeda boksera Ilidže nad Čehom Pavelom Polakovičem, otkazan je nastavak turnira zbog, kako su saopćili organizatori, prijetnje koronavirusa, što je našu selekciju stavilo u veoma težak položaj, bez novca za povratak kući.

- Organizatori su samo saopćili da se turnir prekida i da svi idu kućama. Odmah nakon toga čuo sam se sa selektorom Almedinom Fetahovićem koji mi je saopćio da su oni u veoma teškoj situaciji. 


Peštek: Zahvalni Olimpijskom komitetu. Arhiv

U put u London uloženo je mnogo novca, približno 30.000 KM, koje su uplaćene Engleskoj bokserskoj federaciji, što je iscrpilo mogućnosti našeg saveza. Ostalo je da se snalazimo kako znamo i umijemo - kaže Peštek te objašnjava da je bilo potrebno kupiti nove avionske karte, jer stare povratne sa kasnijim datumom nije bilo moguće zamijeniti.

On dodaje da je zbog toga kontaktirao Olimpijski komitet i naglašava da su predsjednik Izet Rađo i generalni sekretar Said Fazlagić odmah preduzeli korake da se riješi ova nimalo ugodna situacija.

- Oni su nam se odmah stavili na raspolaganje te nas ubrzo obavijestili da su osigurali sredstva za povratak naših reprezentativaca. Uz velike napore, pronađen im je let za povratak kući. Zahvalni smo Olimpijskom komitetu BiH za ovako brzu reakciju - rekao je Peštek.

Peštek nam je potvrdio da su bh. bokserima po dolasku na Sarajevski aerodrom izdata rješenja o samoizolaciji zbog koronavirusa, što znači da oni u naredne dvije sedmice neće smjeti napuštati svoje domove. 


Druge nisu kontaktirali

Poučeni ranijim iskustvom, Peštek je dodao da je OKBiH bio jedina institucija kojoj se Bokserski savez obratio za pomoć. Kontaktirati druge, kaže, bilo bi samo gubljenje vremena.

- Svi su bukvalno zaboravili boksere, uključujući državne institucije čiji se budžeti mjere u milionima maraka, pa je Izvršni odbor OKBiH donio odluku da iz svojih skromnih sredstava kupi karte. Važno je napomenuti da je Olimpijski komitet nebudžetska institucija, ali da je i ovaj put bio uz naše reprezentativce - navodi naš izvor iz OKBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.