TOKIO 2020.

Maljković: MOK kupuje vrijeme, ali bit će teško održati Olimpijske igre

Maljković: Situacija se prati, MOK je ozbiljna organizacija, 206 zemalja. Arhiv

Avaz.ba

18.3.2020

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković izjavio je da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prati situaciju i čini sve da budu održane Igre u Tokiju, ali bit će teško ako potraje pandemija koronavirusa.

- Situacija se prati, MOK je ozbiljna organizacija, 206 zemalja. Imali smo jučer videokonferenciju, utisak je da se kupuje vrijeme i za mjesec dana bit će jasnije - rekao je Maljković u telefonskom uključenju za TV Prva i dodao da će  danas popodne biti novi sastanak.

Prema njegovim riječima, MOK je jučer formirao posebnu komisiju koja će se baviti samo kvalifikacijama za Igre u Tokiju, a čiji je član Srbijanac Dušan Lalović.

- Apeluje se na solidarnost, elastičnost u donošenju odluka, da se nađe rješenje. Tu ima dosta problema, imamo naš primjer u košarci, računali smo za juni s našim najboljim košarkašima, ali sad kad se produžavaju sezone, ne znamo da li ćemo imati NBA igrače - Jokića, Bogdanovića, pa Teodosića, Micića, koji je najviše napredovao u posljednjih godinu dana. Tu je i turnir rukometašica, koji je trebalo da se održi u Đeru i odložen je za juni - konstatira Maljković, koji je razgovarao s ambasadorom Srbije u Japanu Nenadom Glišićem. 

Neka istraživanja kažu da je 63 posto Japanaca protiv održavanja Igara, a da je samo njih 23 posto za.

- Ali opet, Japan je ozbiljna zemlja, kažu da imaju podršku 37 najjačih zemalja na svijetu. Međutim, predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da treba odgoditi Igre. To je jedan opći haos, bit će teško da se održe ako pandemija potraje, a prema svemu sudeći, potrajat će - istakao je Maljković i dodao da predsjednik MOK-a Tomas Bah insistira na solidarnosti i da Igre neće biti održane ako ne mogu svi učestvovati, pošto je izvjesno da se neće svuda istovremeno završiti pandemija, prenosi Sportski žurnal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.