TOKIO 2020

Sablasna atmosfera u Atini: Olimpijska baklja predata pred praznim tribinama

Grčka uvela stroge mjere zbog koronavirusa

Baklja predata na atinskom stadionu Panatenaik. AFP

E. J. / Avaz.ba

19.3.2020

Organizatori Olimpijskih igara 2020. u Tokiju preuzeli su danas olimpijski plamen na skromnoj ceremoniji u Atini, koja je održana uz velike mjere opreza zbog pandemije koronavirusa.

U kratkoj ceremoniji, zatvorenoj za gledaoce, na atinskom stadionu Panatenaik, mjestu prvih modernih Igara 1896. godine, baklju je preuzela predstavnica Tokija Naoko Imoto. Baklja bi u Japan trebala stići sutra te 26. marta započeti domaću turneju.

Šef grčkog olimpijskog komiteta Spiros Kapralos predao je zapaljenu baklju bivšoj japanskoj olimpijskoj plivačici Imoto ispred praznih tribina unutar ogromnog stadiona, čiji je kapacitet 50.000 mjesta.

Na stadion je ušao veoma mali broj zvaničnika, jer je Grčka uvela stroge mjere. Širenje koronavirusa izazvalo je otkazivanje brojnih sportskih događaja, što izaziva i brigu da li će se Olimpijske igre moći organizirati prema planu. 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i japanska vlada, međutim, za sada insistiraju na tome da će se Igre održati u planiranom terminu, od 24. jula do 9. avgusta ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.