PODRŠKA

Pomažu u borbi protiv koronavirusa: Stručnjaci Formule 1 ubrzat će proizvodnju respiratora

Timovi se odazvali pozivu britanske vlade

Odgođen početak nove sezone. AFP

E. J. / Avaz.ba

20.3.2020

Britanske ekipe iz Formule 1 planiraju iskoristiti svoje znanje i tehniku kako bi napravili medicinsku opremu u borbi protiv koronavirusa, prenosi AFP.

Britanska vlada i zdravstvene ustanove traže što više respiratora kako bi pomogli oboljelima od opasnog virusa. Ekipe Formule 1 imaju tehničko osoblje koje je sposobno ubrzati proizvodnju neophodnih uređaja za disanje.

S obzirom na to da je i početak sezone Formule 1 odgođen zbog pandemije, timovi su se okrenuli borbi protiv koronavirusa u saradnji s organizacijama iz zrakoplovnog i automobilskog sektora.

U saopćenju se navodi da će britanski timovi Formule 1 pružiti podršku za proizvodnju respiratornih uređaja kao odgovor na poziv britanske vlade.

- Timovi rade u saradnji s F1, vladom Velike Britanije i drugim organizacijama kako bi utvrdili izvodljivost proizvodnje medicinskih sredstava za pomoć u liječenju oboljelih od koronavirusa. Postoji nada da će ovaj rad, koji brzo napreduje, donijeti opipljiv ishod u narednih nekoliko dana - navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.