TOKIO 2020.

Izvršni odbor MOK-a danas pokrenuo prvi korak ka pravljenju novih scenarija

Hoće li početak Olimpijskih igra u Tokiju biti prolongiran?. Arhiv

Avaz.ba

22.3.2020

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obratio se saopćenjem povodom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju, a imajući u vidu pandemiju koronavirusa. Čelnici olimpijskog pokreta razmislit će o pomjeranju datuma početka Igara, ali će o tome više riječi biti kroz četiri sedmice, te da se ne razmatra otkazivanje spektakla zakazanog za 24. jul.


Izmjene postojećih operacionih planova

- Da bismo sačuvali zdravlje svih koji učestvuju i pomažu da se zaustavi COVID-19, Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta saopćava da će početi sa planiranjem scenarija za Igre u Tokiju. Ti scenariji se odnose na izmjene postojećih operacionih planova za Igre, čiji je početak zakazan za 24. jul 2020, kao i za promjene datuma vezanog za početak OI. Ovaj korak će omogućiti da se bolje sagledaju rapidne promjene zdravstvene situacije u svijetu i u Japanu. Poslužit će i kao baza za najbolje odluke u interesu sportista i svih drugih kojih se to tiče, saopćeno je iz MOK-a.

Brojna važna borilišta neophodna za Igre (za kvalifikacione turnire - op. a.) možda neće biti dostupna. Situacija sa milionima noćenja, koja su već rezervirana u hotelima, izuzetno je teška, a međunarodni sportski kalendar za najmanje 33 olimpijska sporta morat će da se mijenja. Ovo su samo neki od mnogobrojnijih izaova.

- Iz tog razloga, da bi se bolje razmotrile različite mogućnosti, potrebna je potpuna posvećenost i saradnja Organizacionog komiteta u Tokiju i japanskih vlasti, ali i svih međunarodnih federacija (MF) i nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK). Bit će potrebno i da se dobije saradnja sa nosiocima prava prijenosa i našim "Top partner" sponzorima, kao i svima onima koji su naši saradnici, dobavljači i sa kojima imamo ugovore. Upravo u duhu olimpijske posvećenosti, ali i u svjetlu ove teške situacije u svijetu, IO MOK-a je danas pokrenuo prvi korak ka pravljenju novih scenarija, .

MOK će, u punoj saradnji sa organizacionim odborom, japanskim i vlastima Tokija, početi detaljne razgovore kako bi se što bolje shvatila zdravstvena situacija u svijetu koja se rapidno mijenja i njen uticaj na Olimpijske igre, uključujući tu i scenario o odlaganju. MOK je uvjeren da će završiti te diskusije u naredne četiri sedmice i veoma cijeni solidarnost NOK-a i MF-a koji podržavaju sportiste i planove za odvijanje Igara, konstatuju iz Izvršnog odbora MOK-a, te naglašavaju da se otkazivanjem Olimpijskih igara u Tokiju neće riješiti nijedan problem, niti bilo kome pomoći

Olimpijski plamen

Zato otkazivanje nije u njihovim planovima. 

- S jedne strane, postoji značajan napredak u Japanu, gdje ljudi radosno dočekuju olimpijski plamen. Ovo bi moglo da ojača poverenje MOK-a u japanske organizatore i da, uz određena bezbjednosna ograničenja, Igre mogle da se organizuju u toj zemlji, poštujući principe bezbjednosti svih koji imaju veze sa njima. S druge strane, postoji dramatičan porast inficiranih COVID-19 u drugim zemljama, i na drugim kontinentima. Ovo je dovelo Izvršni odbor do zaključka da MOK mora da napravi novi korak u pogledu pravljenja scenarija, saopćeno je iz MOK-a. 

Čelnici olimpijskog pokreta razmislit će o pomjeranju datuma početka Igara. Arhiv

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.