PANDEMIJA

Olimpijske igre u Japanu bit će odgođene!

Otpor održavanju Olimpijskih igara u julu ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati

Igre će se, najvjerovatnije, održati 2021.. Ilustracija

Avaz.ba

23.3.2020

Olimpijska baklja nedavno je stigla u Japan, ali uobičajeno slavlje povodom Olimpijskih igara jenjava, jer i dalje nije sigurno hoće li se one održati.

Većina važnih sportskih natjecanja, uključujući NBA, Formulu 1, evropske lige i prvenstva, otkazana je da bi se izbjegli veliki skupovi gledalaca i sportista. No, Japan insistira da se Olimpijske igre u Tokiju ipak održe.

Međunarodni olimpijski odbor izdao je saopćenje da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi Igre počele 24. jula, kad je i planirano. Oni tvrde da mogu garantirati da će sportisti, treneri i pomoćni timovi biti zaštićeni.

No, član MOO-a Dik Paund (Dick Pound) tvrdi da je odluka već donesena .

"USA Today" danas donosi njegovu izjavu:

- Na temelju informacija kojima raspolaže Međunarodni olimpijski odbor, odlučeno je da će Igre biti odgođene. Nisu definirani sljedeći koraci, ali Olimpijske igre neće biti održane 24. jula, kako je planirano, to mogu reći sa sigurnošću - kazao je Paund.  

Otpor održavanju Olimpijskih igara u julu ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se Igre zbog pandemije odgode.

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportiste u Tokio, dok je Australski olimpijski odbor danas objavio da bi se njihovi sportisti trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

- Apsolutno sam uvjeren da će MOO, japanska vlade, tokijska vlada i organizacijski odbor preuzeti svoju odgovornost da se što prije vrate s novim datumom - rekao je u ponedjeljak predsjednik Norveškog olimpijskog odbora Berit Kjoel, posljednji koji se izjasnio prije ove odluke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.