PODSJEĆANJE

Koronavirus poput rata: Samo iz jednog razloga su do sada otkazivane olimpijske igre

Berlin, Tokio i London nisu bili domaćini, iako su dobili organizaciju

Stao je i sat koji je odbrojavao vrijeme do početka Igara. AFP

E. J . / Avaz.ba

26.3.2020

Olimpijske igre trpjele su zbog političkog bojkota (Moskva 1980) i terorizma (Minhen 1972), ali je najveći sportski događaj na planeti do sada bio otkazan samo zbog rata.

Nakon objave da će Ljetne olimpijske igre 2020. godine u japanskom Tokiju biti odgođene zbog pandemije koronavirusa, agencija AFP je odlučila podsjetiti na Berlin 1916., Tokio 1940. i London 1944,. kada je globalni konflikt spriječio održavanje OI-ja. 

Berlin 1916.

Na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u švedskom Štokholmu u julu 1912. godine 6. OI su dodijeljenje Berlinu. Njemačka prijestonica dobila je prednost u odnosu na Aleksandriju, Amsterdam, Brisel, Budimpeštu i Klivlend.

Nijemci su otvorili novi stadion, kapaciteta 33.000 mjesta, koji je navodno sagrađen za samo 200 dana. U junu 2014. čak je održano i dvodnevno kontrolno takmičenje. No, nakon izbijanja Prvog svjetskog rata ove Igre nikad nisu održane. 

Tokio 1940.

Na isti način na koji su zvaničnici Tokija OI 2020. proglasili kao "Igre za oporavak" nakon razornog zemljotresa i cunamija, glavni grad Japana se kandidirao za OI 1940. sa željom da pokaže da se oporavio od katastrofalnog zemljotresa iz 1923. godine.

Tokio je dobio organizaciju nakon burnog lobiranja, uključujući ubjeđivanje da se italijanski diktator Benito Musolini (Mussolini) povuče iz utrke. 

Neizvjesno kada će Tokio ponovo biti domaćin OI-ja. AFP

No, budući da je Japan od 1937. godine ratovao s Kinom, porastao je diplomatski pritisak da odustane od Igara, dok se vojska počela ispitivati zašto se resursi iz ratnih fondova trebaju preusmjeriti za finansiranje olimpijske izgradnje.

Japanski olimpijski komitet na kraju se priklonio neizbježnom i 1938. objavio da neće biti domaćin Igara, a kao razlog je naveo "probleme s Kinom". Oni su također odustali od Zimskih igara, planiranih da održe u Saporu. Ipak, Tokio je na kraju postao prvi azijski grad koji je bio domaćin Olimpijskih igara 1964. godine. 

London 1944.

MOK se sastao u Londonu u julu 1939. kako bi odlučio koji će grad biti domaćin Olimpijskih igara 1944. godine. Povjerenje je ukazano upravo Londonu, koji je potukao ponude Rima, Detroita, Lozane i Atine.

Međutim, samo tri mjeseca kasnije, Britanija je objavila rat Njemačkoj i Igre 1944. nisu počele. Samo tri godine nakon završetka rata, kada se svijet počeo postepeno vraćati na noge, London je bio domaćin onoga što je postalo poznato kao "Igre štednje" iz 1948. Ni Njemačka ni Japan nisu bile pozvane da učestvuju.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.