KONTROVERZE

Ponašali su se kao da se ništa ne dešava: Tri boksera i njihov trener zaraženi koronavirusom

Na kvalifikacijskom takmičenju u Engleskoj nastupilo skoro 350 boraca

Nastupili takmičari iz desetak država. AFP

E. J. / Avaz.ba

26.3.2020

Bokserski savez Turske žestoko je kritizirao organizatore olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Londonu nakon što su tri turska borca i jedan trener testirani pozitivno na koronavirus. Na takmičenju u Engleskoj nastupilo je skoro 350 boksera u muškoj i ženskoj konkurenciji iz desetak evropskih država. 

Manifestacija "Boxing Road to Tokio" počela je u subotu, 14. marta, i trebala se odvijati do utorka, bez prisustva gledalaca. No, suspendirana je nakon samo dva dana zbog straha od koronavirusa.  

Prva prilika

Bila je prva prilika da se bokseri sa Starog kontinenta kvalificiraju za Igre 2020. u japanskom Tokiju, koje su u međuvremenu, također, odgođene za 2021.

- Radna grupa za boks Međunarodnog olimpijskog komiteta i lokalni odbor u Londonu, odgovoran za organizaciju, ponašali su se kao da se ništa ne dešava. Nisu odgodili turnir zbog koronavirusa, a svaki kutak svijeta zapaljen je od decembra – rekao je za agenciju AFP Ejup Gozeč (Eyup Gozgec), predsjednik Bokserskog saveza Turske.


Neslavan kraj turnira u Londonu. Olympicchannel

- U hotelima u kojima smo boravili, nije bilo zaštitnih mjera, bilo da su u pitanju higijenska dezinfekcijska sredstva, rukavice ili znakovi upozorenja.

Svi treneri i sportisti hranili su se po sistemu samoposluživanja iz iste kuhinje. Nije bilo upozorenja niti bilo koje druge mjere, kao da virus tamo ne postoji – dodao je predsjednik Saveza.  

Podnio žalbu

Gozeč je dodao da je danas jedan turski bokser bio pozitivan, čime je broj zaraženih koronavirusom došao do četiri, uključujući jednog trenera.

On je podnio žalbu nadležnim svjetskim tijelima tvrdeći da se londonski događaj nije ni trebao održati. Gozeč je rekao da su ga svi, uključujući njegovu porodicu, upozoravali da ne ide u London. 

- Mislio sam da se radi o turniru na putu do Olimpijskih igara. Velika Britanija je razvijena zemlja, ali je pala na testu – rekao je Gozeč.

Na turniru u Londonu nastupila je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, čiji se članovi, poslije povratka u Sarajevo, također nalaze u samoizolaciji zbog opasnosti od zaraze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.