RAZGOVOR

Doktor Hadžimuratović za "Avaz": Sportisti iz ovog stanja ne mogu ući u takmičarsku formu

Koronavirus paralizirao je svijet sporta

Dr. Hadžimuratović: Sportistima ova situacija ne odgovara. Arhiv

Piše: J. A. / Avaz Sport

31.3.2020

Koronavirus paralizirao je svijet sporta. Direktor Zavoda za sportsku medicinu Kantona Sarajevo i ljekar naše nogometne reprezentacije, dr. Adnan Hadžimuratović govorio je u razgovoru za "Avaz" o utjecaju koronavirusa na sportska takmičenja i sportiste.  

- Sigurno je da ovo sportistima neće odgovarati, jer su već mjesec bez utakmica i nastupa, a pitanje je koliko će ova situacija trajati i koliko će oni biti bez treninga i utakmica. To je najgore za svakog sportistu, pogotovo zato što su mnogi od njih pripremali i bili spremni nastaviti proljetni dio prvenstva - kaže Hadžimuratović.

Neki sportisti rade individualno ukoliko imaju mogućnosti za to.

- To su, otprilike, kondicioni treninzi i sportisti ne mogu ništa raditi s loptom. Vidjeli smo i da je FK Sarajevo organizirao treninge putem videolinka i to je korisno, ali je nedovoljno. Sigurno je da ne može to zamijeniti pravi trening na terenu. Zavisi koliko će ovo trajati i tek ćemo poslije vidjeti prave efekte - govori Hadžimuratović.

Prvenstva se neće moći nastaviti ukoliko igrači neće imati jedan period za adekvatne pripreme.

- Sportisti iz ovog stanja ne mogu ući u takmičarsku formu. Ako bi igrači radili mini pripreme, optimalno je da traju tri sedmice do mjesec da bi mogli nastaviti s igranjem utakmica - ističe ljekar naše nogometne reprezentacije.

Dr. Hadžimuratović: Najbitnije je da se sportisti ne kreću. Arhiv

Smatra da UEFA neće donijeti odluku da jedna nogometna sezona ide za drugom.

- To bi bilo previše, mada lige petice igraju kontinuirano i bez korone. Naši igrači nisu imali takav raspored i mislim da bi takav scenarij utjecao na njihovu spremnost, a samim tim bi i povrede bile češće. Mislim da ne bi bilo dobro da se jedna sezona naslanja na drugu, trebala bi biti pauza od barem nekoliko sedmica između dva prvenstva - smatra Hadžimuratović.

Naglašava da sportisti i u ovoj situaciji trebaju da se hrane kao i do sada.

- Kako sada nemaju treninga, nemaju potrošnju kalorija kao kad treniraju i igraju, onda je potrebno da ne unose preveliku količinu hrane da se ne bi udebljali. Kada se radi o raznovrsnosti, trebaju konzumirati što više voća, vitamina. Najbitnije je da se sportisti ne kreću i da ostanu zdravi kako ne bi oboljeli od koronavirusa, jer bi, onda, posljedice mogle biti mnogo teže i drastičnije - ističe naš sagovornik.

Prisilna pauza dobro je došla za neke naše reprezentativce koji su bili povrijeđeni. 

- Oni će u ovom zlu naći nešto dobro, a to je da će sanirati te povrede. Ovo nismo željeli, ali eto, desilo se. Nekim igračima koji su imali povrede u tom trenutku, možda neće biti tako loše pa će se uspjeti oporaviti - zaključuje Hadžimuratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.