FRANCUSKA

Burić: Zagreb konkretniji od Nanta

Htio sam duži i sigurniji ugovor kakav mi je ponudio hrvatski klub

Burić: Mi smo na krajnjem zapadu Francuske koji nije toliko pogođen koronavirusom. Arhiv

Piše: Avaz.ba

21.4.2020

Prošla sezona je za pivota rukometne reprezentacije BiH Senjamina Burića (29) donijela povratak u Nant, vrlo dobru takmičarsku godinu koju je obilježio historijski nastup na Evropskom prvenstvu te konačno novu klupsku seobu, opet u dobro poznatu sredinu - Zagreb.


Čeka se odluka

Ipak, prije nego na ljeto pređe u Zagreb, Senjamin je sa suprugom i sinom i dalje u Francuskoj gdje čeka rasplet sezone i odluke o takmičenju zbog aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa. 

- Mi smo na krajnjem zapadu Francuske koji nije toliko pogođen koronavirusom, izraženije je na istočnom dijelu. Mislim da je bolje da smo ostali ovdje, ipak mi je dosta sigurnije zbog zdravstvenog sistema - smatra Senjamin, kojeg smo kontaktirali dok je bio u šetnji sa porodicom, te dodaje:

- Uvijek kad izlazimo moramo popuniti obrazac i biti vani do sat vremena. Šetnja je dozvoljena u krugu kilometar od kuće. Na obrascu piše da je dozvoljeno izlaženje radi kupovine, odlaska doktoru, radi treninga ili šetnje. Nastojali su nas upozoriti da se ne izlazi puno bez potrebe i tako ograničili kretanje.

Ekipa je odigrala posljednju utakmicu 8. marta i otad sve miruje.

- Svi održavamo fizičku spremu kroz programe koje smo dobili iz kluba, ali nemam nikakvog kontakta sa ekipom. Očekujemo šta će odlučiti po pitanju prvenstva, ističe naš reprezentativac.

Nantu je dobro išlo pa im ne bi odgovaralo da se prvenstvo poništi.

- Mislim da sezonu neće poništiti, nego registrirati na osnovu trenutnog plasmana. Volio bih da bude tako. Kroz Udruženje igrača već su nas pitali je li nam u redu da PSG, kao trenutno vodeći, osvoji prvenstvo, a većina se složila s tim. Još uvijek očekuju da će se možda i odigrati preostalih osam kola, ali sve više se spominje zaključenje po postojećem poretku - govori Maglajlija.

Za razliku od Nanta, koji je drugoplasirani, zaključenje sezone na ovaj način naprimjer ne odgovara njegovom bratu Benjaminu u Njemačkoj (Flensburg je trenutno drugi iza Kila i ima šansu odbraniti titulu).

- Oni su ipak u minimalnom zaostatku, a osvojili su prvenstvo prošle godine. Specifična je situacija i svaka liga će za sebe tražiti modus. Kod nas je ostalo samo 8 kola i mislim da bi bilo glupo sa da sve ponište - ističe Burić.


Bolja ponuda

Čim se otvori mogućnost za to, Senjamin planira otputovati u Zagreb sa kojim je potpisao novi ugovor na dvije godine. Podsjećamo, za Nant je nastupao od 2016. do 2018., potom sezonu u Zagrebu pa opet godinu dana u Nantu, da bi novim povratkom u Zagreb nastavio šetnju između ova dva grada. 

- Razgovarao sam sa Nantom da produžim na još godinu dana. Ja sam htio duži i sigurniji ugovor kakav mi je ponudio Zagreb. Tamo sve poznajem, a ta opcija ima i nekih porodičnih pluseva (supruga mu je iz Zagreba, op.a.). Igrat ću Ligu prvaka i to je jedna dobra opcija za mene, kaže Burić.

Zagreb je najavio dosta veće ambicije za sljedeću sezonu pa su prema tome i sklapali tim.

- Zagreb se korektno pojačao za novi sistem u Ligi prvaka. Ako želiš biti konkurent, moraš se pojačati. Mislim da ćemo biti u puno boljem izdanju nego što je Zagreb bio ove sezone. Vjerojatno ćemo imati i veće ambicije u SEHA ligi.

Upravo ovih dana je trebao biti na okupljanju reprezentacije za utakmice predbaraža sa Rumunijom. Te utakmice su zasad pomaknute za kraj juna.

- Ne vidim mogućnost da se to tad odigra, vjerovatno će pomjeriti dalje na jesen. Nema smisla ne trenirati nikako rukomet pa odigrati te dvije utakmice. Bilo bi puno povreda. Vjerovatno to EHF pomjera dok ne donesu konačnu odluku - zaključio je Senjamin Burić

Burić: Zagreb se korektno pojačao za novi sistem u Ligi prvaka. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.