NJEMAČKA Tužilaštvo tvrdi da je utajio milion eura poreza

U četvrtak presuda Adnanu Ćatiću

Advokati čuvenog boksera se nadaju da bi on mogao proći samo sa uvjetnom kaznom

Avaz.ba

Ćatić: Bitni mu samo boks i porodica

Foto: Bild


Zatvor ili uvjetna kazna? Bivši bokserski prvak svijeta Adnan Ćatić (41), poznatiji u ringu kao Feliks Šturm (Felix Sturm), sudbinu će saznati u četvrtak, prenosi „Bild“.

Tužilaštvo u Kelnu traži tri godine i tri mjeseca zatvora za njemačkog borca bosanskohercegovačkog porijekla zbog utaje poreza i kršenja antidoping propisa.

Sporna isplata

Prema tužitelju Renkeu Hogendornu (Hoogendoorn), Ćatić je oštetio državu za milion eura neplaćenog poreza. Inicijalno je bivši profesionalni prvak u srednjoj kategoriji bio optužen za utaju 5,8 miliona.

Njegovi advokati su tvrdili da je Šturm dobio sporni novac kao posudbu od jedne švicarske marketinške kompanije. Sam Adnan je dodao da je dogovorio godišnju isplatu bez obzira na bokserske mečeve.

Nakon osam i po mjeseci u pritvoru, čuveni borac, koji je rođen i živi u Njemačkoj, pušten je krajem decembra da se brani sa slobode uz kauciju od 300.000 eura.

  • Želi ponovo u ring

    Želi ponovo u ring

    Foto: Arhiv


Šturm želi ponovo u ring i borbu protiv bivšeg prvaka srednje kategorije i zemljaka Artura Abrahama (Arthur) te želi platiti porezni dug. Abraham je već poslao signale da je spreman za borbu.

Ćatićevi advokati Nils Kreber (Krober) i Andreas van Dalen (Dahlen) očekuju da će slavni bokser dobiti samo uvjetnu kaznu.

- To je sportista kojem su bitne samo dvije stvari, boks i porodica – rekao je Kreber.

Branioci, također, tvrde da optužbe za doping nisu potvrđene. Šturm je bio pozitivan nakon pobjede nad Rusom Fjodorom Čudinovom (Fyodor Chudinov) u februaru 2016.

Mala koncentracija

No, kako kaže Van Dalen, pronađena je veoma mala koncentracija nedozvoljenih supstanci, čak toliko da ne postoji pouzdan pokazatelj o kojoj se količini radi. Pozitivan nalazi mogli su uzrokovati i suplementi u ishrani.

Ćatić je u završnoj riječi naglasio da bi bilo prirodno da on nadoknadi štetu, ali i da se nada povratku u ring. Kao i svi drugi u ovom procesu, koji se odvija tokom pandemije koronavirusa, Ćatić je nosio zaštitnu masku na licu tokom suđenja.

Više o temi Adnan Ćatić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na