NJEMAČKA

Kontroverze: Presuda Ćatiću mijenja boks kao sport

Ćatić. Agencije

Avaz.ba

1.5.2020

Ćatić: Dobit će mogućnost izdržavanja zatvorske kazne otvorenog tipa. Arhiv

Sve nade Adnana Ćatića, odnosno Feliksa Šturma (Sturm), da će proći s uvjetnom kaznom pale su u vodu jučer u sudnici Okružnog suda u Kelnu. Šturm je osuđen na tri godine zatvora zbog utaje poreza, povrede antidoping zakona i nanesenih tjelesnih povreda. 


Nedozvoljene supstance

Prema presudi, porezna utaja prelazi milion eura. Sudije su uvjerene da je švicarska marketinška agencija samo na papiru i neosnovano naplatila svoje savjetničke usluge. U stvarnosti je dobar dio novca završio na švicrskom bankovnom računu Šturma.

Sud isto tako ne odustaje od činjenice da je Feliks u borbi protiv Fjodora Čudinov bio dopingovan. Stalna testiranja krvi u periodu od 25 dana su pokazala prisustvo stanozolola. Sudija Mark Hofman (Marc Hoffmann) navodi: 

- Supstanca stanozolol još nije osnova za presudu, ali je isto tako i činjenica da je unesena u organizam putem kontaminiranog mesa ili drugim namirnicama u potpunosti neosnovana. 

Finansijski problemi i izgubljene borbe su jasan motiv za uzimanje nedozvoljenih supstanci. 

- Jasno nam da je uzimanje stanozola bilo svjesno i isplanirano - dodaje Hofman. 

Šturmu se stavlja na teret i ozbiljno nanošenje povreda protivniku. Sudije su nakon odgledanih mečeva utvrdile da se radi o ozbiljnim udarcima, koji su za njegovog protivnika bili bolni. Da je postojalo saznanje o uzimanju doping-supstanci, njegov protivnik ne bi ulazio u borbu sa Štrumom, piše "Bild".

Sud uzima u obzir navode odbrane u korist Feliksa Šturma i njegovog branioca Andreas fon Dačena (von Dahlen), koji se odnose na ukaljan ugled i upropaštenu karijeru, ali isto tako naglašava da se za utaju poreza od milion eura ne može računati s niskom kaznom.  

- Loše je savjetovan, ali je u svemu svjesno učestvovao. I sve to pod ujetnom kaznom koja mu je odranije bila izrečena - navodi Hofman.

Šturmovi advokati Nils Kruber i Andreas fon Dalen zahtijevali su uvjetnu kaznu. I on se sam, nakon osam i po mjeseci provedenih u istražnom zatvoru, iskreno tome nadao. Međutim, nakon izricanja presude, koja je glasila tri godine zatvora, Feliks je izgledao slomjeno.

Ipak, kao sto je već najavljeno, Šturm će dobiti mogućnost izdržavanja zatvorske kazne otvorenog tipa, pa samim tim i mogućnost da trenira i priprema se za borbe. Eventualnom zaradom bio bi u mogućnosti da državi vraća dug za nanesenu poreznu štetu. Njegov protivnik Artur Abraham (Arthur) već je nagovijestio da je spreman za meč.

Pripreme za borbu

No, ono što je u svemu ponajviše kontrovezno je presuda za doping i nanošenje povreda. Sudija Hofman bio je uvjeren da je Ćatić ovu supstancu uzeo s namjerom i svrhom u pripremi za ovu borbu. Spomenuta priprema, prema njemu, izvršena je u Kicbilu, gdje je borac bio na pripremama. 

Mnogi su mišljenja da će ova presuda utjecati na svijet boksa i uopće borilačkih vještina. Mnogi iz tog svijeta potpuno su zapanjeni. Ćatićevi saradnici, ljudi koji vode boks, ali i oni koji nisu bili s njim u najboljim odnosima.

Tomas Puc (Thomas Putz), predsjednik Saveza njemačkih profesionalnih boksera (BDB), rekao je da je u čudu zbog ovakve presude, a posebno je zanimljivo i da dugogodišnji Ćatićev kritičar Žan Natc (Jean-Marcel Natz) smatra da je presuda preoštra i da formulacija nema smisla, prenosi "Express".

Ćatić. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.