AUSTRIJA In memoriam

Austrijska skijašica pronađena mrtva

Ne mogu to više, ne mogu više, napisala je između ostalog

Avaz.ba
12.05.2020 17:57

Basani

Foto: Agencije

Austrija tuguje nakon što je velika nada nordijske kombinacije 18-godišnja Johana Basani (Johanna Bassani) pronađena mrtva. Navodno je izvršila samoubijstvo zbog silnog pritiska na njenu karijeru.  Mlada djevojka je pronađena mrtva samo sedam dana nakon svog 18. rođendana, a uzrok smrti još nije službeno poznat. 

Međutim, dio austrijskih medija je objavio kako je djevojka izvršila samoubistvo, jer je pored njenog tijela pronađeno nekoliko oproštajnih pisma, što je potvrdio javni tužitelj. U njima Basani navodno, piše o velikom pritisku austrijskog saveza, prenosi SN.

  • Pored njenog tijela pronađeno je nekoliko oproštajnih pisama
    Pored njenog tijela pronađeno je nekoliko oproštajnih pisama Foto: Agencije

- Ne mogu to više, ne mogu više, napisala je između ostalog.

U dobi od 18 godina smatrali su je velikom nadom austrijske nordijske kombinacije, a u januaru ove godine osvojila je ekipnu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama mladih u Lozani. 

Nordijska kombinacija je sport na snijegu koji uključuje dvije discipline - skijaško trčanje i skijaške skokove. Rezultati oba takmičenja se sabiraju i tada se određuje konačni pobjednik.

Nordijska kombinacije je na programu zimskih olimpijskih igra od prvih ZOI 1924. u Šamoniju, ali samo za muškarce. Žene će olimpijsku premijeru u ovom sportu imati ne prije 2026., dok bi na svjetskim prvenstvima mogle nastupiti od 2021.

Izraze saučešća porodici su izrazili čelnici Međunarodnog skijaškog saveza (FIS), kao i vodstvo Austrijskog skijaškog saveza (OSV).

Komentari

NA VRH