SKANDAL

Velika afera: Zvaničnici sakrili gotovo 40 pozitivnih doping testova

Ne zna se gdje je više od 10 miliona dolara

Ajan: Držao sve pod svojom kontrolom. Twiter

Piše: Avaz.ba

4.6.2020

Istraga protiv Međunarodne federacije dizanja tegova (IWF) pronašla je zataškavanje doping slučajeva i milione dolara nestalog novca, rekao je danas glavni istražitelj Ričard Meklaren (Richard McLaren).

Meklaren je naveo da je 40 pozitivnih doping testova "sakriveno" u evidenciji IWF i da su sportisti čiji su slučajevi odloženi ili zataškani i dalje osvajali medalje na svjetskim prvenstvima i drugim takmičenjima. Slučajevi će biti upućeni Svetskoj antidoping agenciji (WADA).

On je rekao da je bivši predsjednik IWF Mađar Tamaš Ajan (Tamas) bio "autokratski lider" koji je Upravni odbor "držao u mraku o finansijama". Ajan je primao gotovinske isplate, neke i od 100.000 dolara kao kazne za doping od nacionalnih federacija ili od sponzora. Na jednom putu u Tajland, Ajan je dobio više od 440.000 dolara.

Meklaren je rekao i da se ne zna gdje je ukupno 10,4 miliona dolara.

- Svi su držani u finansijskom neznanju korištenjem skrivenih bankovnih računa i transfera. Neki novac je obračunat, a neki nije, dodao je on.

Prema izvještaju, Ajan je dozvolio kupovinu glasova na izborima u njegovoj organizaciji, sve dok je zadržao funkciju i promovirao svoje favorite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.