NFL LIGA

Američka liga se pokajala zbog kažnjavanja igrača

Žele popraviti stvari

NFL: Ranije nisu shvatali proteste igrača. CNN

Avaz.ba

6.6.2020

Vodstvo NFL lige priznalo je da je napravljena greška što su igrači koji su protestovali za vrijeme intoniranja himne, kažnjavani. Revolt je prvi iskazao igrač San Franciska Kolin Kapernik još 2016. godine kada je klečao na intoniranje himne, čime je iskazao protest protiv ugnjetavanja Afroamerikanaca i seriju ubistava počinjenih od strane policajaca.

Pokrenuo je lavinu Kapernik, još nekolicina igrača američkog fudbala je na isti način ispratila himnu prije utakmica, a sada je njegov gest ponovo aktuelan zbog napetosti koja vlada poslije ubistva Džordža Flojda (George Floyd) u Mineapolisu.

Poslije brojnih organizacija, oglasio se i NFL, koji shvata kolika je nepravda učinjena prema igračima zbog toga što su sankcionisani samo zato što su mirno protestovali.

- Pogriješili smo što nismo slušali NFL igrače ranije i podstakli ih da izraze svoje stavove i mirno protestuju. Mi, Nacionalna fudbalska liga, vjerujemo da su crni životi važni. Protesti širom zemlje simbol su vjekovne šutnje, nejednakosti i represije crnačkih igrača, trenera, navijača i osoblja. Ja ću se obratiti igračima koji su podigli svoj glas i drugima o tome kako možemo da se popravimo - izjavio je komesar NFL-a Rodžer Gudel (Roger Goodell).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.