RUKOMET

Upravni odbor RSBiH treći put bez kvoruma

S obzirom na to da je BiH jedna od rijetkih, a možda i jedina zemlja u Evropi u kojoj još nije donesena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019./2020. želimo informirati javnost o razlozima ovakvog stanja, saopćeno je iz RSBiH

Upravni odbor RSBiH odluku komesara smatra nevažaćom. Arhiv

Avaz.ba

12.6.2020

Sjednica Upravnog odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, na kojoj je danas trebala biti donesena odluka o nastavku ili završetku takmičenja u Premijer ligi BiH, ni u trećem pokušaju nije održana zbog nedostatka kvoruma.


Konačna odluka

Kako je navedeno u saopćenju UO RSBiH odluka nije donesena zbog odbijanja pedstavnika Rukometnog savez Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice.

- S obzirom na to da je BiH jedna od rijetkih, a možda i jedina zemlja u Evropi u kojoj još nije donesena konačna odluka o rukometnoj sezoni 2019./2020. želimo informirati javnost o razlozima ovakvog stanja. Normativni akti RSBiH (propozicije natjecanja 2019./2020.: članak 95., Statut RSBiH: članak 69.) nedvojbeno određuju da u slučaju kada natjecanje nije završeno odigravanjem 30 utakmica u muškoj i 22 utakmice u ženskoj Premijer ligi zbog više sile, sve odluke donosi isključivo Upravni odbor RSBiH vodeći se načelima pravde i prava - navodi se u saopćenju UO RSBiH. 

Od polovine maja do danas sjednica UO RSBiH je zakazivana tri puta, ali niti jednom nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

- Nažalost, nakon današnjeg opetovanog nedostatka kvoruma za održavanje sjednice, moramo konstatirati da je rad Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine blokiran zbog odbijanja predstavnika RS Republike Srpske da dođu na zakazane sjednice UO RSBiH. Svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih pokušaja da se UO RSBiH oduzmu neke važne ovlasti i nadležnosti. To se posebno ogleda kroz pokušaj da se isključiva nadležnost i ovlast UO RSBiH da zbog stanja više sile koja je uzrokovala prekid takmičenja, donese konačnu odluku o završetku sezone 2019./2020., prenese na komesare takmičenja - navodi UO RSBiH.


Ultimativni stavovi

U saopćenju se naglašava da RS Republike Srpske kroz razna saopštenja "kontinuirano iznosi ultimativne i isključive stavove kojima nedvosmisleno pokazuje da nije spreman zabilo kakav razgovor, raspravu ili suradnju u nalaženju najboljih rješenja za rukometne probleme u BiH. Nažalost, stalno plasiranje neistina i svjesno, agresivno i nekorektno omalovažavanje i vrijeđanja kojima su izloženi predsjednik RS BiH Zadro i pojedini članovi UO RSBiH, dodatno smanjuju prostor za normalizaciju rada UO RSBiH".

UO RSBiH se nada da će predstavnici RS RS doći na ponovo zakazanu sjednicu za dan 19. juna u Sarajevu, te da će se na toj sjednici donijeti konačna odluka o završetku rukometne sezone 2019./2020.

Komesar takmičenja Srđan Jović 1. juna donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020., nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije takmičenja i normativne akte RSBiH Jović je odlučio da stanje na tabeli, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno.

UO RSBiH odluku komesara smatra nevažaćom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.