RUKOMET

Sutra žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

U bubnju će biti 32 reprezentacije, od kojih će biti formirano osam grupa

Kvalifikacije počinju u novembru ove godine, a završavaju šest mjeseci kasnije. Arhiv

Piše: Avaz.ba

15.6.2020

Žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo rukometaša 2022. godine koje će biti odigrano u Mađarskoj i Slovačkoj, održat će se sutra u Beču. U bubnju će biti 32 reprezentacije, od kojih će biti formirano osam grupa. 

Evropska rukometna federacija (EHF) ranije je objavila listu nosilaca, a reprezentacija Bosne i Hercegovine svrstana je u treći šešir, zajedno sa selekcijama Švicarske, Litvanije, Rumunije, Ukrajine, Latvije, Poljske i Belgije. 

U prvom šeširu su Norveška, Švedska, Danska, Njemačka, Francuska, Slovenija, Češka i Island, u drugom Austrija, Bjelorusija, Portugal, Sjeverna Makedonija, Srbija, Rusija, Crna Gora i Nizozemska, a u četvrtom Finska, Italija, Turska, Izrael, Estonija, Grčka, Kosovo i Farska Ostrva. 

Inače, na Evropskom prvenstvu nastupit će 24 tima. Organizatori, branilac titule Španija i viceprvak Hrvatska, plasirali su se direktno na završni turnir, dok će ostalih 20 učesnika tražiti svoje mjesto kroz kvalifikacije. 

Po dvije ekipe iz svake grupe i četiri najbolja trećeplasirane selekcije u kvalifikacijama izborit će učešće na završnom turniru. Kvalifikacije počinju u novembru ove godine, a završavaju šest mjeseci kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.