ATLETIKA

Rusi moraju platiti kaznu za doping do 1. jula

Potpredsjednik RUSAF-a Eduard Bezuglov izjavio je kako nemaju sredstva za plaćanje novčane kazne

I Marija Lasitskene je pozvala sportske vlasti da plate kaznu od pet miliona dolara. Arhiv

Avaz.ba

16.6.2020

Svjetska atletska federacija (World Athletics) odbila je zahtjev Ruskog atletskog saveza (RUSAF) za odgodu plaćanja novčane kazne za doping u iznosu od pet miliona dolara.

"World Atletics" je u martu  kaznio RUSAF sa 10 miliona dolara zbog kršenja antidoping pravila, a pola toga iznosa Rusi moraju platiti do 1. jula. U suprotnom ruskim atletičarima neće biti dozvoljen nastup na takmičenjima, uključujući i Olimpijskim igrama, kao neutralnim sportistima.

Portparolka "World Atletics" izjavila kako je krovno atletsko tijelo primilo zahtjev Ruske atletske federacije za odgodu plaćanja, ali je zahtjev odbijen. 

Rok za isplatu je 1. jula 2020. - rekla je Nikol Džefri (Nicole Jeffery). 

S druge strane, potpredsjednik RUSAF-a Eduard Bezuglov izjavio je kako nemaju sredstva za plaćanje novčane kazne.

Prošle sedmice je nekoliko ruskih sportaša, uključujući i skakačicu u vis Mariju Lasitskene (Mariya), pozvalo sportske vlasti da plate kaznu od pet miliona dolara kako bi im omogućili učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Svjetska atletska federacija je Rusiju suspendirala 2015. zbog brojnih skandala s dopingom.

Posljednji izvještaji radne grupe "World Atletics" u novembru prošle godine doveli su do toga da je Vijeće suspendiralo proces vraćanja Rusije zbog optužbi protiv ruskih dužnosnika da su opstruirali antidoping istragu. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.