PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Brojni pozitivni testovi uzdrmali američki sport

Avaz.ba
20.06.2020 18:31

MLS i NBA posvetili su posebnu pažnju posljednjim događajima

Foto: Arhiv

Nadanja kako će se sportska takmičenja u Sjedinjenim Američkim Državama uskoro nastaviti, u petak su pretrpjela udarac nakon što je niz sportista bio pozitivan na koronavirus zbog čega su zatvoreni i neki sportski objekti.

Pozitivni u samoizolaciji

U posljednja 24 sata "Major League Soccer" (MLS), "National Football League" (NFL), "National Hockey League" (NHL) i "Baseball Major League" (MLB) su zabilježili slučajeve koronavirusa.  Golferski PGA Tour, koji se pokrenuo prošle sedmice nakon tromjesečne pauze, također je potvrdio svoj prvi pozitivni test... 

MLS i NBA posvetili su posebnu pažnju posljednjim događajima jer su se mnogi pozitivni testovi dogodili na Floridi gdje su obje lige najavile kako planiraju ponovno početi sezonu u "Walt Disney Worldu". Upravo je Florida jedna od nekoliko američkih država koje su nedavno zabilježile porast broja slučajeva COVID-19. 

MLS se treba vratiti 8. jula na turnir u stilu Svjetskog prvenstva na kojem će sudjelovati svih 26 klubova, dok bi se NBA trebala nastaviti krajem idućeg mjeseca, a sezona bi se završila 12. oktobra, u slučaju da se u finalu igra svih sedam utakmica. Iz MLS-a nisu otkrili hoće li skok novooboljelih na Floridi potaknuti preispitivanje planova za ponovno pokretanje, tek kako je "sigurnost i zdravlje igrača i osoblja najvažniji prioritet." 

U četvrtak je vodeći američki zdravstveni dužnosnik dr. Entoni Fauči (Anthony Fauci) doveo u pitanje početak NFL sezone. MLB klub Filadelfija "Phillies" zatvorio je "Clearwater centar" na Floridi nakon što je pet igrača bilo pozitivno, Toronto "Blue Jays" zatvorili su trening centar zbog pozitivnih nalaza, dok je NHL ekipa Tampa zatvorila svoju arenu nakon što su tri igrača bila pozitivna na koronavirus. Vodstvo NHL lige je u petak objavilo kako je od 8. juna, kada je klubovima dozvoljno treniranje, više od 200 igrača prošlo višestruka testiranja, a 11 ih je bilo pozitivno. 

Svi igrači koji su bili pozitivno su u samoizolaciji, objavili su iz NHL lige. 

Drugo zatvaranje

Čak su i iz UFC-a, koji su jedan od prvih sportova koji su nastavili s radom kada su 9. maja organizirali borbe u na Floridi, poručili kako treba razmotrili obustavu takmičenja nakon skoka oboljelih. 

- Rekao sam vam da se ne upuštate u to. Uvijek razmišljam o onome što slijedi, rekao je predsjednik UFC-a Dejna Vajt (Dana White) u izvještaju "MMA Junkie", te dodao:

Vjerujem kako će se dogoditi drugo zatvaranje.

Tagovi

MLS NFL NHL NBA MLB

Komentari

NA VRH