RUKOMET

Benjamin Burić priprema se u rodnom Maglaju: Manji klubovi će teško preživjeti

Reprezentacija BiH će se boriti za drugo mjesto

Burić: Džabe što mi trčimo i individualno treniramo, kada nema rukometa, kontakta i nema lopte. Arhiv

Piše: Avaz.ba

29.6.2020

Benjamin Burić, bh. reprezentativac i član njemačkog Flensburga, kao i brojni drugi sportisti i sportistkinje, već tri mjeseca je udaljen sa sportskih terena.  U Maglaju je, nakon obavezne samoizolacije, počeo s treninzima. 


Velika prepreka

- Džabe što mi trčimo i individualno treniramo, kada nema rukometa, kontakta i nema lopte. Bundesliga bi trebala startati početkom oktobra, što znači punih sedam mjeseci bez rukometa, moglo bi biti i povreda, a ko se pokaže bolji i spremniji, taj će nešto postići naredne sezone - priča Benjamin i nastavlja: 

- Osim fizičkih ograničenja, teško je cijelu situaciju i psihički podnijeti. Meni je psihološka prepreka nošenje maske, ali poštovao sam sve mjere. Svima je teško, ne samo sportistima“.

Kako kaže, odlukom da Kil bude prvak, u Flensburgu nisu bili zadovoljni. Dijelila su ih svega dva boda. Mišljenja je da je odluka o prekidu sezone prerano donijeta.

- U Flensburgu smo izgubili sve, Bundesligu, Ligu prvaka, Kup i ovakva odluka nam je teško pala – naglašava jedan od najboljih golmana svijeta.

Ono što je zabrinjavajuće za veliki broj klubova, svakako je ekonomska situacija koju je izazvao koronavirus.

- Kako će sve ovo preživjeti klubovi, ali i reprezentacije, teško je reći. Rukomet je sport koji živi od sponzora, a i oni su u velikim gubicima. Čuli smo da je teška situacija u manjim klubovima, njima je nemoguće igrati bez prisustva publike. Kiel i Flensburg su veliki klubovi, ali cijela ova korona situacija je veliki udar na klupske budžete i igrači će to sigurno osjetiti – naglasio je Burić.


Teška grupa

Protivnici bh. tima u kvalifikacijama koje počinju u novembru ove godine, voljom žrijeba će biti Njemačka, Austrija i Estonija.  

- Grupa jeste teška, ali je prolaz moguć. Njemačka je apsolutni favoriti, Austrijanci su se digli, podmladili reprezentaciju i dosta pokazali na posljednjem EP. Prilika da pokažemo karakter ekipe je sa Estonijom, iako smo gubili od njih nekoliko puta. Siguran sam da ćemo se boriti za drugo mjesto – mišljenja je bh. internacionalac.

Novi ugovor

Uskoro bi trebala biti donesena odluka kako će se u Njemačkoj igrati naredna sezona. Krajem jula počinju pripreme, sezona starta 1. oktobra, ranijih godina polovinom augusta. 

- Sa Flensburgom sam, na obostrano zadovoljstvo, produžio ugovor da 2024. godine. Odluku nije bilo teško donijeti jer nastavljam da igram za najbolji klub u Njemačkoj i jedan od najboljih u Evropi - rekao je Burić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.