SKANDAL U BRITANIJI

Koristili sportiste kao zamorčiće za "čudesnu drogu" kako bi pojačali rezultate

Projekat koštao stotine hiljada funti javnog novca, a da istovremeno nije bilo garancije da će se prekršiti pravila antidoping agencije

E. H. / Avaz.ba
12.07.2020 11:52

Britanski olimpijci su 2012. godine korišteni kao zamorčići za „čudesnu drogu“

Foto: PrintScreen

Iz Engleske nam stiže šokantna vijest, britanski olimpijci su 2012. godine korišteni kao zamorčići za „čudesnu drogu“ kako bi poboljšali svoje performanse na takmičenju! 

Ovu vest ekskluzivno donosi „Daily Mail“ koji javlja da je projekat koštao stotine hiljada funti javnog novca, a da istovremeno nije bilo garancije da će se prekršiti pravila antidoping agencije.

Međutim, čak 40 posto onih sportista koji su koristili pomenutu „čudesnu drogu“ suočili su se sa nuspojavama, od kojih je najčešća bila povraćanje.

  • Čak 40 posto onih sportista koji su koristili pomenutu „čudesnu drogu“ suočili su se sa nuspojavama
    Čak 40 posto onih sportista koji su koristili pomenutu „čudesnu drogu“ suočili su se sa nuspojavama Foto: Arhiv

„Daily Mail“ tvrdi da je čak 91 sportista koristio tu supstancu, pozivaju se na to da u svom posjedu imaju dokument koji to dokazuje, a tu prvu fazu testiranja sportisti odradili tako što su koristili kroz „piće koje pobuđuje energiju – DeltaG“.

Glavna supstanca pomenutog pića jeste „sintetička verzija tjelesne kiseline“, ili ti ketoni kako se zove u prirodi.

Međutim, Svjetska antidoping agnecija (WADA) i Britanska antidoping agencija odgovorili su pomenutom mediju i dodali su da ketoni nisu zabranjeni, ali da WADA zadržava mogućnost da reaguje i pregleda cjelokupnu situaciju.

Komentari

NA VRH