OI U TOKIJU

Olimpijskim igrama prijeti najgori scenarij

Radimo na više scenarija organizacije Igara s obzirom na zdravstvenu situaciju za koju ne znamo kakva će biti za godinu, rekao je Bah

Bah: Ne želi Igre na praznim stadionima. Arhiv

Avaz.ba

16.7.2020

Zabrana prisustva navijača očito je nešto što ne želimo, izjavio je šef Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah (Thomas Bach), dodajući da se razmatra više scenarija nakon što su Ljetne olimpijske igre u japanskom Tokiju prolongirane za iduću godinu zbog pandemije koronavirusa.

Bah je rekao da je sigurnost glavna briga za organizatore Igara u Tokiju, koje su trebale početi sljedeće sedmice, ali su odgođene za godinu zbog pandemije, prenosi AFP.

No, Bah je jasno nagovijestio nevoljnost da se Igre održe na praznim stadionima, što je sada uobičajena praksa u sportu zbog koronavirusa.

- Olimpijske igre iza zatvorenih vrata očito su nešto što ne želimo. Dakle, radimo na rješenju koje s jedne strane čuva zdravlje svih sudionika, a s druge strane odražava i olimpijski duh – rekao je Bah.

Igre već odgođene za godinu. Arhiv

Japanski premijer Šinzo Abe i Bah upozorili su da će biti teško održati Igre nakon 2021. godine, što bi bio scenarij iz noćne more, odnosno značilo bi da su to prve Igre koje se otkazuju u mirnodopsko vrijeme.

- Radimo na više scenarija organizacije Igara s obzirom na zdravstvenu situaciju za koju ne znamo kakva će biti za godinu – rekao je Bah.

Guverner Tokija Juriko Koike prošlog je mjeseca rekao AFP-u da će uložiti "120 posto napora" da se Igre održe, obećavši da će OI biti sigurne unatoč pandemiji. No, Tokio je jučer objavio crveno upozorenje, što je najviša razina, nakon ponovnog porasta broja zaraženih u japanskoj prijestolnici. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.