USPJEŠNA MOSTARKA

Vanja Stuhli sarađuje sa teniskom akademijom koju je osnovao legendarni Rafael Nadal

Položila ispit za drugi nivo međunarodnog teniskog trenera i dobila poziv ITF-a za međunarodni angažman

Avaz.ba / Fena
17.07.2020 13:59

Stuhli: Danas radi na razvoju mladih tenisera

Foto: Fena

Međunarodni teniski trener i predstavnica Teniskog saveza Bosne i Hercegovine, Mostarka Vanja Stuhli, organiziranjem brojnih aktivnosti već niz godina radi i doprinosi razvoju tenisa u BiH.

Nakon što je u BiH stvorila ime, a zatim položila ispit za drugi nivo međunarodnog teniskog trenera, čelnici Međunarodne teniske federacije (ITF) prepoznali su njen potencijal i uputili joj poziv za međunarodni angažman.

Kako je kazala u intervjuu za Fenu, od njenog međunarodnog angažmana profitira Teniski savez BiH, ali i sam tenis u našoj zemlji.

Brojne beneficije

- Ozbiljnije je sve krenulo 2018. godine. Danas radim na razvoju mladih tenisera, selektor sam za međunarodne timove, a završila sam kurseve za tutora, odnosno educiranje trenera, na osnovu čega i Teniski savez BiH podiže nivo edukacije svojih uposlenika.

Jačamo kompletan razvojni sistem mladih tenisera u našoj zemlji, a uporedo i nivo edukacije trenera. Teniski savez BiH je podigao nivo rada u posljednjih nekoliko godina – kazala je Stuhli.

Ističe da je BiH jedina država u regionu koja sarađuje s ITF-om, zbog čega ima brojne beneficije kroz implementaciju različitih projekata, dok recimo Hrvatska i Srbija koriste vlastite sisteme educiranja.

ITF prepoznaje kvalitet i talenat koji je vidljiv u BiH i nastoji podržati razvoj ovog sporta u BiH kroz različite aktivnosti.

  • Teniski savez BiH je podigao nivo rada
    Teniski savez BiH je podigao nivo rada Foto: Fena

Stuhli napominje da BiH u ITF-u kotira visoko, te da su treneri u BiH kvalitetni i educirani, što se pokazalo u više navrata kroz dobre nastupe mladih bh. tenisera, ali ono što nedostaje je kvalitetna infrastruktura koja bi omogućila da razvoj talenata bude potpun.

- Na razvojnim turnirima u Antaliji naši mladi teniseri nerijetko pokazuju svu raskoš talenta na ovim prostorima. Prošle godine naš igrač je osvojio turnir i odmah nakon toga je dobio poziv u međunarodni tim ITF-a.

U BiH imamo mnogo talenta i educiranih trenera, ali nedostaje nam infrastruktura koja bi to ispratila. To je posebno vidljivo u zimskom periodu kada su nam potrebe dvorane s grijanjem. Mislim da je vrijeme da se to promijeni i da bi institucije vlasti trebale prepoznati potencijal u ovom sportu – objasnila je Stuhli.

Podrška talentima

Nakon uspješnog angažmana pri ITF-u, Stuhli je ostvarila saradnju i s jednom od najjačih svjetskih teniskih akademija, Akademijom Nadal, koju je osnovao jedan od najboljih tenisera svijeta – Španac Rafael Nadal.

- Nakon angažmana u formiranju timova za „Tennis Europe“, gdje sam bila selektor, dobila sam poziv da učestvujem u radu jednog međunarodnog „grand slam tima“, a zatim i fondacije za razvoj tenisa.

Sve to je rezultiralo angažmanom u Akademiji Nadal, koja se bavi pronalaskom i pružanjem podrške za mlade talente, gdje sam također jedan od predstavnika Teniskog saveza BiH – napomenula je Stuhli.

Tenis u BiH uprkos nedostatku infrastrukture napreduje, ponajviše dobrom radu, entuzijazmu i zalaganju ljudi pri Teniskom savezu BiH, kao i saradnji i učešću u projektima ITF-a.

Mnogi procesi su usporili

U dobi pandemije koronavirusa mnogi procesi su usporili, rad je otežan, ali Stuhli vjeruje da će se vremenom situacija normalizirati i vratiti u početno stanje.

- ITF prepoznaje kvalitet i uvijek je spreman da finansijski potpomogne različite razvojne projekte za razvoj mladih igrača i edukaciju trenera. Smatram da je u tom pogledu Teniski savez BiH odradio odličan posao. Pandemija utiče na tenis u cijelom svijetu, pa tako i na aktivnosti ITF-a.

Gubici su veliki, budžeti su obustavljeni, ali vjerujem i nadam se da će se vremenom situacija normalizirati - dodala je Stuhli, koja je ove godine trebala polagati treći nivo edukacije za međunarodnog trenera, ali morat će sačekati bolju epidemiološku situaciju u svijetu.

Komentari

NA VRH