DIRLJIVA PRIČA

Fotografija iz Sarajeva obišla regiju: Na krilima prijatelja do cilja

I ovog puta Aleksa Petrović je na krilima prijatelja - stigao do cilja

Aleksa Petrović. Twitter

Avaz Sport

28.7.2020

Proteklog vikenda u Sarajevu je održano Državno prvenstvo BiH u maratonu. Učešće je bilo otvorenog tipa,a maraton i samu utrku obilježio je mladić Aleksa Petrović iz Jagodine.

Njegova priča nije svakodnevna. Naime, Aleksa Petrović je rođen u Jagodini, ali već sa šest mjeseci njegovi roditelji su saznali tužnu vijest da im sin ima najteži oblik cerebralne paralize. Bolest je Aleksi onemogućila samostalno obavljanje svakodnevnih stvari. Učešće u maratonu bilo je daleko od čak i pomisli. 

Kao učenik prvog razreda, upoznao je Nemanju Ivanovića. To drugarstvo je preraslo u prijateljstvo za sva vremena.

Nemanja je postao njegov prijatelj koji mu je svakodevno pomagao, a jednog dana je Aleksandar Andrejić iz Udruženja za izazove, pozvao Nemanju i pitao da li bi htio da, sa Aleksom, učestvuje na Beogradskom maratonu, piše Blic.

Ali, iskušenja je bilo i na ulicama Beograda prilikom utrke. Prednji točkovi Aleksinih kolica su popustili usred trke u kojoj su ga dvojica prijatelja gurala.

Nemanja i prijatelj Marko su pridigli kolica na zadnje točkove i istrčali su cijeli maraton za nešto više od dva i po sata sa Aleksom.

Bio je to prizor koji je obišao region i podsjetio da bezuslovno prijateljstvo i dalje postoji, a mladići su se pojavili i proteklog vikenda na ulicama Sarajeva gdje se trčao maraton.

- Više od sporta. Ovi momci su juče istrčali maraton gurajući svog prijatelja u kolicima tokom cijelih 41.195 metara i posvetili ga osobama sa Daunovim sindromom - napisala je jedna korisnica Twittera iz Sarajeva, koja se trčanjem bavi rekreativno, a koja je poput mnogih Sarajlija bila oduševljena ekipom iz Jagodine.

I ovog puta Aleksa Petrović je na krilima prijatelja - stigao do cilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.