MANIFESTACIJE

Takmičenja Sportskih igara mladih održana u Maglaju, Zenici, Kaknju i Sarajevu

Novo druženje i dobra zabava

Radost na svakom koraku. Sportske igre

Avaz Sport

2.9.2020

Plazma Sportske igre mladih nastavljaju svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, a u proteklom periodu dječaci i djevojčice iz Maglaja, Zenice, Kakanja i Sarajeva su se imali priliku takmičiti, družiti i dobro zabaviti.  

Kroz ovogodišnju BH Telecom Sportske igre mladih Turneju radosti, koja će biti održana u 42 grada, nastavljena je realizacija projekta „Fer igra za fer djetinjstvo“, kojeg Igre implementiraju uz finansijsku podršku USAID-a, a kroz koji mališani uče o važnosti poštivanja različitosti, toleranciji i fair playu. Osim toga, kroz kampanju „Budi zakon, reci NE“, koju Igre realiziraju u saradnji sa Fondom za okoliš FBiH, djevojčice i dječaci će imati priliku učiti o važnosti očuvanja životne sredine. 

Ovogodišnja takmičenja Igara u Zeničko-dobojskom kantonu započela su u Maglaju. U ovom gradu mališani su se takmičili u malom nogometu i košarci, a pobjednici će imati priliku odmjeriti snage sa vršnjacima na polufinalnom turniru. Pobjednici Kinder Joy of moving Cupa, takmičenja u košarci, su dječaci iz ekipe „Miami 12-13“ i djevojčice iz ekipe „Alpka team“. Osim njih, predstavnici Maglaja će biti malonogmetaši iz ekipa „NK Natron“ i „Sportinoma“.

Već desetu godinu zaredom Igre se održavaju u Zenici, a ove godine dječaci i djevojčice su se takmičili u malom nogometu, košarci, odbojci i rukometu. Najinteresantnije utakmice odigrali su rukometaši i rukometašice, a zanimljivo je da su gostujuće ekipe odnijele pobjede u obje kategorije. Najbolje rukometašice, koje očekuje učešće na Velikom finalu u Sarajevu, su članice ekipe „ŽRK Sloga“ iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, a najbolji rukometaši su dječaci iz ekipe „Junior Street Boys“ iz Maglaja, koji su u finalnoj utakmici pobijedili domaću ekipe „Čelik-Junior“.

- Drago nam je što smo nastavili tradiciju osvajanja regionalnog Podravka Cupa, s obzirom da su sve prethodne generacije našeg kluba uvijek išle na Veliko finale u Sarajevo. Mnogo smo sretni i idemo u Sarajevo po medalju, kazao je član ekipe „Junior Street Boys“, Arijan Vukadin.


Zabava kroz sportke događaje. Sportske igre

Nakon Zenice, takmičenja Igara nastavljena su u Kaknju, gdje su se mališani takmičili u malom nogometu, košarci i odbojci. Predstavnici Kaknja na polufinalnim turnirima u malom nogometu i košarci bit će malonogometaši iz ekipe „Čizmari“, košarkaši iz ekipe „Mahala 2“, te košarkašice iz ekipe „Dive“. Kakanj se još jednom pokazao kao grad u kojem se igra dobra odbojka. Pobjednici u kategoriji dječaka su odbojkaši iz ekipe „OK Kakanj“, dok su u kategoriji djevojčica najuspješnije bile odbojkašice iz ekipe „OK Arabi“.

- Svake godine učestvujemo na Plazma Cupu, a ove godine smo konačno osvojile prvo mjesto u svom gradu. Dat ćemo sve od sebe da dobro odigramo i u polufinalu, te izborimo plasman na finalno takmičenje, izjavila je Sajra Begovac, kapitenka pobjedničke ekipe „OK Arabi“.

U okviru prvog djela takmičenja u Sarajevu, dječaci i djevojčice imali su se priliku takmičiti u malom nogometu. Pobjednici Coca-Cola Cupa, takmičenja u malom nogometu za 2005. godište i mlađe, su dječaci iz ekipe „Okrugle kocke“, koji su u finalnom susretu savladali ekipu „Novi Grad – plavi“. Malonogometašice iz SFK 2000 Sarajevo i ove godine su bile najuspješnije u malonogmetnom takmičenju za djevojčice u Sarajevu. Sva ovogodišnja takmičenja u malom nogometu za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children, a kada je riječ o malonogometnom takmičenju za dječake koji su 2009. godište i mlađi, najbolji su bili dječaci ie z ekipe „ŠF Derby“.

- Mnogo smo sretni što smo osvojili Poli Cup u našem gradu. Nadamo se da ćemo i u nastavku takmičenja igrati dobro kao danas i na kraju osvojiti prvo mjesto i na Velikom finalu“, rekao je Daris Memišević iz ekipe „ŠF Derby“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.