OKBIH

Olimpijski komitet BiH još jednom podržao najbolje sportiste

Ovo je još jedan doprinos Olimpijskog komiteta BiH u vrijeme pandemije COVID-19, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH

Tuka. FENA

Avaz Sport

16.9.2020

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine dodijelit će Amelu Tuki, Larisi Cerić i Mesudu Pezeru, najboljim bh. sportistima koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre u Tokiju, po dodatnih 15.000 KM.

Ovo je još jedan doprinos Olimpijskog komiteta BiH u vrijeme pandemije COVID-19, kako bi najbolji bh. sportisti mogli trenirati u kampovima i pokriti druge troškove vezane za njihov generalni trenažni proces, a sve s ciljem što boljeg nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

- Zahvaljujem Olimpijskom komitetu BiH na bitnoj podršci koju nam pružaju u ovom periodu kako bi se što bolje spremili za Olimpijske igre koje će biti održane naredne godine. To je nešto jako pozitivno i jako veliko za nas sportiste i svakako će nam njihova podrška dosta olakšati pripreme - kazao je Amel Tuka.

On je svim sportistima poželio sreću i mnogo sportskih uspjeha, te da se što bolje spreme za Olimpijske igre kako bi Bosnu i Hercegovinu predstavili u što boljem svjetlu.

Iako Olimpijski komitet BiH nije korisnik budžetskih sredstava, njegovi čelnici istaknuli su da će uvijek nastojati finansijski podržavati najbolje bh. sportiste u njihovim ciljevima.

- Odgađanjem Olimpijskih igara Tokio 2020., Olimpijski komitet BiH doveden je u finansijske i organizacione probleme. Naime, pored dosadašnjeg finansiranja sportista za Olimpijske igre Tokio 2020., sada nam se period finansiranja produžio za još godinu kada moramo našim najkvalitetnijim sportistima osigurati dodatna potrebna sredstva - kazao je potpredsjednik OK BiH Marijan Kvesić.


Cerić. Arhiv

Dodao je da su uspjeli u tome i sportistima koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre u Tokiju Izvršni odbor OK BiH je dodijelio još po 15.000 KM, kako bi mogli još kvalitetnije da se pripreme u ovom produženom roku.

Kvesić je izrazio nadu da će i druge institucije zadužene za finasiranje sporta slijediti primjer Olimpijskog komiteta i potruditi se da se bh. sportistima osiguraju što povoljniji uvjeti za trening kako bi oni i u budućnosti postizali najbolje sportske rezultate.

U saopćenju se navodi da Olimpijski komitet BiH, kao pomoć u njihovim pripremama za kvalifikacije i nastup, stipendira ukupno 25 vrhunskih bh. sportista za ljetne i zimske olimpijske igre koje će se održati 2021. u Tokiju i 2022. godine u Pekingu.

Dodaje se da su Tuka, Cerić i Pezer pored redovne stipendije koju primaju od OKBiH, već u prethodnom periodu od OK BiH za pripreme na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. dobili po dodatnih 20.000 KM.

No, Olimpijske igre, zbog pandemije COVID – 19, prolongirane su za 2021. godinu te će OK BiH olimpijce stipendirati godinu duže, a Tuki, Cerić i Pezeru koji su se već kvalifikovali za Olimpijske igre je zbog toga dodijeljeno još po 15.000 KM - saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.