OMLADINSKI SPORT

Sarajevo peti put domaćin rukometnog turnira za dječake

Cilj je da se rukomet u glavnom gradu Bosne i Hercegovine popularizira kao sport

Piše: Sport Avaz

Sa jednog od ranijih turnira

Foto: Arhiv


Sarajevo će po peti put biti domaćin rukometnog turnira za dječake pod nazivom „VIŠE OD IGRE“ koji će se igrati u periodu od 25.09. – 27.09.2020. godine u sportskim dvoranama u Sarajevu. Organizator ovog sportskog turnira je Udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta - „SPIRITUS“ Sarajevo.

Ispred organizacije smo se potrudili da u ovom teškom vremenu kada je sport praktično u Bosni i Hercegovini zaustavljen usljed pandemije COVID-19 organizuje rukometni turnir koji je namjenjen isključivo podmladku domaćih rukometnih klubova i koji unatoč toj činjenici neće izgubiti na kvaliteti i značaju. U ovom osjetljivom vremenu ispred organizacije smo preduzeli sve korake da se turnir organizuje uz poštivanje COVID protokola za sportske događaje. Posjeta gledalaca na žalost neće biti moguća, poručuju iz Udruženja.

Kako naglašavaju, cilj turnira je da se rukomet u glavnom gradu Bosne i Hercegovine popularizira kao sport i da se što veći broj djece uključi u rukometne škole koje se nalaze na području grada Sarajeva. 

- Organizacijom ovog turnira želimo pomoći klubovima da uspostave bolje međusobne odnose sa ciljem da talentovanim mladim igračima ovog uzrasta obezbjedimo uslove kakvi su im potrebni da postanu vrhunski igrači, a samim tim i dobri ljudi što je još i bitnije. Klubovi iz Sarajeva, pogotovo mlađe selekcije istih, nemaju često priliku da igraju sa svojim vršnjacima jer učešće na takvim turnirima iziskuje određena finansijska sredstva kojima klubovi s ovog područja ne raspolažu, tako da im organizacijom ovog turnira želimo omogućiti da se takmiče i stječu iskustvo.

Na turniru su do sada igrale ekipe koje nam dolaze iz regiona i Evrope, a koje sa svojim seniorskim selekcijama imaju značajnu ulogu u europskom i svjetskom rukometu. Turnir će za razliku od prethodnih godina, zbog zdravstvene situacije, kako smo i najavili biti organiziran za klubove iz BiH i to u dvije kategorije, U14 – godišta 2006 i 2007 te U16 – godišta 2004 i 2005 te će brojati 16 ekipa učesnika. Turnir će brojati nešto više od 350 dječaka iz cijele Bosne i Hercegovine, najavili su.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na