INTERVJU

Benjamin Burić za "Avaz": Protiv Austrije trebamo tražiti šansu za EP

Osvajanje titule prvaka Evrope najveći izazov u karijeri, kaže golman Flensburga i reprezentacije BiH

Burić: Postavio rekord Bundeslige. FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

29.10.2020

Nestvarne 24 odbrane uz procent od čak 52 posto zaustavljenih udaraca protivničkog tima bio je učinak fenomenalnog Benjamina Burića u nedavnoj utakmici njemačkog prvenstva između njegovog Flensburga i Koburga (32:22).

Time je golman reprezentacije BiH postavio rekord Bundeslige, a kako je rekao u intervjuu za "Avaz", to ipak nije bila njegova statistički najbolja partija u karijeri.


Lijep osjećaj

- To je rekord Bundeslige kada su odbrane u pitanju, ali ne i moja statistički najbolja partija. Bilo je to dok sam branio za Veclar protiv Štutgarta, kada sam imao 25 odbrana. U svakom slučaju lijep je osjećaj – poručio je Burić.

On i ove sezone brani fantastično. U Ligi prvaka je svojim odbranama zaustavio moćni PSG, a ističe kako mu je još uvijek neosvojeni naslov prvaka Evrope najveći izazov.

- Svakom igraču je osvajanje titule prvaka Evrope najveći izazov u karijeri, pa tako i meni. Uvijek sa više žara igram utakmice Lige prvaka, jer žarko želim podići taj pehar – naglašava bh. golman.

Burić je s Flensburgom prije dvije sezone bio prvak Njemačke, a prošle sezone je titula zbog prekida prvenstva pripala Kilu. Benjamin otkriva kako je upravo prvenstvo glavni Flensburgov cilj.

- Cilj nam je ove godine osvojiti naslov prvaka, jer to je veliki uspjeh ovdje u Njemačkoj, gdje mnogo cijene svoje prvenstvo. Prošle godine smo izgubili titulu za zelenim stolom, a ove godine je želimo vratiti na terenu – poručuje Burić.

Ne krije da se u klubu nadaju i Ligi prvaka, koju su jedini put osvojili 2014. godine.

- Ambicije u Flensburgu su uvijek visoke, razmišljamo svaki put da doguramo daleko, pa ćemo vidjeti kako će se sezona razvijati. Za sada smo na dobrom putu. Kao favorite za osvajanje Lige prvaka vidim Barcelonu, Vezprem, Kil i Flensburg – zadovoljan je čuvar mreže Flensburga.

Pandemija koronavirusa je sve poremetila, pa tako i dolazak navijača na tribine. Burić ističe kako je to veliki hendikep za sve klubove, naročito u domaćim utakmicama.


Pune tribine

Nije pretjerano reći da je Burić u ovom trenutku jedan od najboljih golmana Evrope, ali on je vrlo skroman i tvrdi da je tu osim njega još dosta kvalitetnih čuvara mreže.

- Svakako da mi imponuju te riječi. Ima tu još dosta golmana, sigurno pet-šest njih koji svoje ekipe guraju do medalja i koji prave prevage na utakmicama – mišljenja je Burić.

Reprezentaciju BiH početkom narednog mjeseca očekuje početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i susreti s Njemačkom i Austrijom, koje će dočekati oslabljena, jer je nekoliko još uvijek neimenovanih igrača zbog koronavirusa otkazalo dolazak na okupljanje. Burić smatra da je Njemačka apsolutni favorit, ali i da protiv Austrije na terenu treba tražiti šansu za odlazak na EP.

- Treba vidjeti koji će igrači doći na okupljanje, to je prva stvar. Nijemci su apsolutni favoriti protiv nas, bez dileme. Igraju kući i jedna su od najboljih ekipa u Evropi. Protiv Austrije treba tražiti našu šansu. Mislim da tu imamo razloga nadati se pobjedi - završio je Burić.


Novi igrači

Godinama ključni igrači našeg državnog tima poput Mirsada Terzića i Nikole Prcea su pred krajem karijere i reprezentacija će se uskoro susresti sa smjenom generacija. Burić vjeruje kako će oni dobiti prave nasljednike.

- Dolaze neki novi igrači, imamo nekoliko mladih igrača koji trebaju da preuzmu odgovornost na sebe. Teško će biti zamijeniti ove starije, ali ja vjerujem da imamo dovoljno talenta i mladih igrača koji će kroz dvije do tri godine biti nosioci reprezentacije – rekao je Burić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.